Zupa z pieczonej papryki i kalafiora
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zupa krem z pieczonej papryki i kalafiora, z dodatkiem wędzonej papryki. Gęsta i bogata w smaku, podana z rozpływającym się żółtym serem
Serves: 4
Ingredients
  • 1 kalafior
  • 3 papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki przyprawy za'atar (opcjonalnie)
  • 1 i ½ litra wywaru warzywnego albo rosołku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól. pieprz do smaku
  • ser żółty do posypania
Instructions
  1. Kalafior umyć, obsuszyć i podzielić na kawałki.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, wykroić górną część z ogonkiem i przez dziurkę oczyścić środek z białych błon i nasionek.
  3. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać 3 łyżkami oliwy i lekko przemieszać.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut aż kalafior zbrązowieje i papryka lekko sczernieje i popęka ( w połowie pieczenia przemieszać warzywa).
  5. Paprykę gorącą przełożyć do foliowej torebki.
  6. Pokroić cebulę, posiekać czosnek.
  7. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty mieszając od czasu do czasu.
  8. Zdjąć z papryki skórkę, kalafior i paprykę dodać do garnka z cebulą, dodać wędzoną papryką i za'atar, przemieszać i zalać rosołkiem.
  9. Gotować ok 15 minut, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
  10. Całość zblendować ręcznym blenederem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  11. Podawać gorącą posypaną startym żółtym zerem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/02/zupa-z-pieczonej-papryki-i-kalafiora/