Zupa krem z pieczonej papryki i kalafiora, z dodatkiem wędzonej papryki. Gęsta i bogata w smaku, podana z rozpływającym się żółtym serem
Serves: 4
Ingredients
1 kalafior
3 papryki
4 łyżki oliwy
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
½ łyżeczki przyprawy za'atar (opcjonalnie)
1 i ½ litra wywaru warzywnego albo rosołku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sok z połowy cytryny
sól. pieprz do smaku
ser żółty do posypania
Instructions
Kalafior umyć, obsuszyć i podzielić na kawałki.
Paprykę umyć, osuszyć, wykroić górną część z ogonkiem i przez dziurkę oczyścić środek z białych błon i nasionek.
Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać 3 łyżkami oliwy i lekko przemieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut aż kalafior zbrązowieje i papryka lekko sczernieje i popęka ( w połowie pieczenia przemieszać warzywa).
Paprykę gorącą przełożyć do foliowej torebki.
Pokroić cebulę, posiekać czosnek.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty mieszając od czasu do czasu.
Zdjąć z papryki skórkę, kalafior i paprykę dodać do garnka z cebulą, dodać wędzoną papryką i za'atar, przemieszać i zalać rosołkiem.
Gotować ok 15 minut, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
Całość zblendować ręcznym blenederem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawać gorącą posypaną startym żółtym zerem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/02/zupa-z-pieczonej-papryki-i-kalafiora/