Migdałowa owsianka z kakaową polewą
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 2
- ¾ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki mleka (ulubione roślinne ew. krowie)
- 1-2 łyżki masła migdałowego (można zastąpić masłem orzechowym)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka nasion chia ( opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki słodzika do smaku (miód/syrop ryżowy/syrop z agawy etc)
- Polewa
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka słodzika (miód/syrop ryżowy/syrop z agawy etc)
- Płatki zalać większą ilością zimnej wody i przepłukać - wyłowić pozostałe łupinki (będą się unosić na wodzie), odlać wodę i zalać szklanką wody.
- Postawić garnek na ogniu i chwilę podgotować płatki ( ok 5 minut) mieszając co jakiś czas (jak zrobi się bardo gęsto dodać trochę wody).
- Po 5 minutach dodać mleko - wymieszać, dodać olej kokosowy, masło migdałowe, cynamon, słodzik.
- Wymieszać wszystko, ewentualnie dodać mleka/dosłodzić.
- W oddzielnym garnku roztopić olej, dodać kakao i słodzik - wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Owsiankę wyłożyć na talerze, polać polewą i opcjonalnie posypać nasionami sezamu, orzechami etc.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/02/migdalowa-owsianka-z-kakaowa-polewa/
3.5.3226