Chleb bez mąki - z nasionami słonecznika, migdałami, dwoma rodzajami kasz, siemieniem lnianym i nasionami chia
Ingredients
1 szklanka nasion słonecznika
100 gram posiekanych migdałów
⅓ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
⅓ szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki płatków owsianych
⅔ szklanki siemienia lnianego
¼ szklanki nasion chia
2 łyżeczki soli
2 łyżki syropu klonowego (albo miodu)
3 łyżki oleju kokosowego
2 i ⅔ szklanki wody
Instructions
Nasiona słonecznika, migdały, kasze gryczaną i jaglaną ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podprażyć w piekarniku (180 stopni) aż lekko się zarumienią.
Ok 8-10 minut mieszając w międzyczasie 2-3 razy.
W dużej miesce wymieszać płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia, sól.
Roztopić olej kokosowy.
Do miski przesypać prażone nasiona i kasze, całość dobrze wymieszać.
Dodać olej i syrop klonowy oraz wodę – całość dokładnie wymieszać.
Podłużną formę do pieczenia (taką pasztetową) wyłożyć papierem, przełożyć masę i całość wyrównać. Odstawić na minimum 2 godziny albo całą noc.
Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut.
Przed pokrojeniem całkowicie ostudzić.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/02/chleb-nasion-orzechow-kasz/