Chleb z nasion, orzechów i kasz
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Chleb bez mąki - z nasionami słonecznika, migdałami, dwoma rodzajami kasz, siemieniem lnianym i nasionami chia
Ingredients
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 100 gram posiekanych migdałów
  • ⅓ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ⅔ szklanki siemienia lnianego
  • ¼ szklanki nasion chia
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki syropu klonowego (albo miodu)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 i ⅔ szklanki wody
Instructions
  1. Nasiona słonecznika, migdały, kasze gryczaną i jaglaną ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podprażyć w piekarniku (180 stopni) aż lekko się zarumienią.
  2. Ok 8-10 minut mieszając w międzyczasie 2-3 razy.
  3. W dużej miesce wymieszać płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia, sól.
  4. Roztopić olej kokosowy.
  5. Do miski przesypać prażone nasiona i kasze, całość dobrze wymieszać.
  6. Dodać olej i syrop klonowy oraz wodę – całość dokładnie wymieszać.
  7. Podłużną formę do pieczenia (taką pasztetową) wyłożyć papierem, przełożyć masę i całość wyrównać. Odstawić na minimum 2 godziny albo całą noc.
  8. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut.
  9. Przed pokrojeniem całkowicie ostudzić.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/02/chleb-nasion-orzechow-kasz/