Kanapkowa pasta z soczewicy, z marchewką i orzechami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Ingredients
  • 2-3 większe marchewki
  • 2 łyzki oliwy
  • ½ szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 łyżeczka curry
  • spora garść orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka tahini
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 4 łyżki oliwy
  • ¼ łyżeczki mielonego chilli (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
Instructions
  1. Marchewkę obrać pokroić w większe kawałki, obtoczyć w oliwie, lekko posolić i upiec w 180 stopniach – najlepiej upiec marchewki przy okazji innego pieczonego dania/ciasta (można to zrobić dzień wcześniej) – ja piekłam z chlebem.
  2. Soczewicę przełożyć do garnka, przepłukać dwukrotnie wodą i zalać świeżą wodą w objętości dwa razy większej niż soczewica. Dodać łyżkę curry i lekko posolić.
  3. Gotować soczewicą do miękkości na małym ogniu (10-15 minut) aż wygotuje się cała woda i soczewica będzie miękka. Lekko przestudzić.
  4. Orzechy podprażyć na patelni, przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na drobno.
  5. Czosnek posiekać, natkę pietruszki lekko pokroić.
  6. Do robota kuchennego przełożyć marchewki, soczewicę, czosnek , natkę pietruszki, kmin rzymski, tahini, sok z cytryny, oliwę, chilli sól i pieprz.
  7. Miksować do uzyskania gładkiej masy- zdejmując w międzyczasie ze dwa razy masę ze ścianek. W miarę potrzeby doprawić sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/03/kanapkowa-pasta-soczewicy-marchewki/