Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
krem czekoladowy z nerkowców i mleka kokosowego
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • ¾ szklanki nerkowców (trzeba je namoczyć wcześniej na noc w wodzie)
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 g( patrzcie na skład- nie powinno być w nim nic więcej oprócz kokosa i wody)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżka miodu albo syropu z agawy
  • szczypta soli
Instructions
  1. Namoczone nerkowce odsączyć z wody i przełożyć do kielicha blendera.
  2. Puszkę mleka otworzyć bez mieszania, przełożyć gęstą cześć mleka do miseczki a rzadką przelać do blendera, dodać miód i sól - zmiksować dokładnie z nerkowcami (zdrapując co jakiś czas ze ścianek miksera).
  3. Metalową miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą - przełożyć do niej połamaną czekoladę i 1 łyżkę oleju kokosowego i mieszając rozpuścić.
  4. Czekoladę lekko przestudzić, dodać do nerkowców i zmiksować.
  5. Do masy dodać gęstą część mleka kokosowego, resztę oleju kokosowego i zmiksować ( w razie potrzeby zdejmując masę ze ścianek blendera).
  6. Przelać masę do 6 miseczek albo małych słoików.
  7. Wstawić na minimum 4 godziny ( albo na noc) do lodówki
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/03/kokosowy-krem-czekoladowy-z-nerkowcami/