Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka
- ¾ szklanki suchej kaszy gryczanej ( ja miałam niepaloną)
- 200 g szpinaku
- pół łyżeczki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- podwójna pierś z kurczaka
- pół pęczka szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu albo gęstej śmietany
- 2 łyżki bułki tartej (można ominąć)
- sól i pieprz do smaku
- do smażenia: masło nieklarowane lub olej
- do obtaczania: bułka tarta
- Kaszę gryczaną ugotować na sypko.
- Szpinak umyć i osuszyć, czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilę przesmażyć - dodać szpinak i smażyć aż zmięknie (3-4 minuty), zestawić z ognia.
- Cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać
- Do robota kuchennego dodać pierś z kurczaka i chwilę zmiksować.
- Dodać szpinak, kaszę, sok z cytryny, majonez, sól, pieprz i jajko- zmiksować na masę.
- Do masy dodać szczypiorek i cebulę ( i ewentualnie bułkę tartą), wymieszać, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu,
- Uformować małe kotlety, obtaczać z bułce i smażyć z obu stron na brązowo.
- Podawać z sosem ( jogurtowy, pomidorowy) i sałatką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/03/kotlety-z-kaszy-gryczanej-i-kurczaka/
3.5.3226