Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ingredients
  • ¾ szklanki suchej kaszy gryczanej ( ja miałam niepaloną)
  • 200 g szpinaku
  • pół łyżeczki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • podwójna pierś z kurczaka
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu albo gęstej śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej (można ominąć)
  • sól i pieprz do smaku
  • do smażenia: masło nieklarowane lub olej
  • do obtaczania: bułka tarta
Instructions
  1. Kaszę gryczaną ugotować na sypko.
  2. Szpinak umyć i osuszyć, czosnek posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilę przesmażyć - dodać szpinak i smażyć aż zmięknie (3-4 minuty), zestawić z ognia.
  4. Cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać
  5. Do robota kuchennego dodać pierś z kurczaka i chwilę zmiksować.
  6. Dodać szpinak, kaszę, sok z cytryny, majonez, sól, pieprz i jajko- zmiksować na masę.
  7. Do masy dodać szczypiorek i cebulę ( i ewentualnie bułkę tartą), wymieszać, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu,
  8. Uformować małe kotlety, obtaczać z bułce i smażyć z obu stron na brązowo.
  9. Podawać z sosem ( jogurtowy, pomidorowy) i sałatką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/03/kotlety-z-kaszy-gryczanej-i-kurczaka/