Kapusta z fasolą i cielęciną
Total time
- 1 kg cielęciny ( ja lubię giczki cielęce ale może być inny kawałek np. górka)
- łyżeczka masła klarowanego
- 2 marchewki
- ¾ średniej główki kapusty
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- woda lub wywar/rosół (ok 1 litra)
- ½ litra passaty pomidorowej
- 2 szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki)
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- Giczki/cielęciną umyć, obsuszyć, posypać solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć cielęcinę z każdej strony, przełożyć do dużego garnka.
- Marchewkę obrać, pokroić w plasterki i przełożyć do garnka.
- Kapustę pozbawić głąba, pokroić w paski a potem w cienkie kawałki (ma być dość drobno) - przełożyć do garnka. Całość lekko ugnieść.
- Dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać wodą/wywarem tak żeby woda nie wystawała poza warstwę kapusty- posolić i popieprzyć.
- Całość gotować ok 1.5 h aż mięso będzie miękkie i będzie odstawało od kości.
- Dodać passatę i fasolę i gotować jeszcze 15 minut.
- Doprawić jeszcze w razie potrzeby solą i pieprzem, na koniec dodać posiekany koperek i wymieszać.
- Danie najlepiej smakuje jak trochę postoi - następnego dnia będzie idealne.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/03/kapusta-fasola-cielecina/
3.5.3226