Kapusta z fasolą i cielęciną
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Jednogarnkowe, pożywne danie - pomidorowa kapusta z fasolą i cielęciną
Serves: 6
Ingredients
  • 1 kg cielęciny ( ja lubię giczki cielęce ale może być inny kawałek np. górka)
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 2 marchewki
  • ¾ średniej główki kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • woda lub wywar/rosół (ok 1 litra)
  • ½ litra passaty pomidorowej
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki)
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku
Instructions
  1. Giczki/cielęciną umyć, obsuszyć, posypać solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć cielęcinę z każdej strony, przełożyć do dużego garnka.
  3. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki i przełożyć do garnka.
  4. Kapustę pozbawić głąba, pokroić w paski a potem w cienkie kawałki (ma być dość drobno) - przełożyć do garnka. Całość lekko ugnieść.
  5. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać wodą/wywarem tak żeby woda nie wystawała poza warstwę kapusty- posolić i popieprzyć.
  6. Całość gotować ok 1.5 h aż mięso będzie miękkie i będzie odstawało od kości.
  7. Dodać passatę i fasolę i gotować jeszcze 15 minut.
  8. Doprawić jeszcze w razie potrzeby solą i pieprzem, na koniec dodać posiekany koperek i wymieszać.
  9. Danie najlepiej smakuje jak trochę postoi - następnego dnia będzie idealne.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/03/kapusta-fasola-cielecina/