Marchewkowe naleśniki z białym serkiem i owocami na śniadanie
Serves: 10
Ingredients
3 średniej wielkości marchewki
1 i ½ szklanki mleka (krowie lub roślinne)
½ szklanki wody gazowanej
3 łyżki cukru brązowego
2 jajka
2 łyżki stopionego masła
1¼ szklanki mąki ( u mnie orkiszowa typ 600)
¾ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
olej kokosowy albo masło klarowane do smażenia
SOS OWOCOWY
250 g mrożonych lub świeżych owoców ( u mnie wiśnia i resztka mieszanki leśnej)
2-3 łyżki miodu albo cukru brązowego
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
SEREK
200 g białego serka typu „Twój smak“ lub „Philadephia“
2-3 łyżki cukru pudru
3 łyżki jogurtu
opcjonalnie – łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instructions
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
W blenderze kielichowym umieścić marchewkę i mleko, zmiksować na gładko, dodać jajka, cukier, cynamon, sól i stopione masło – zblendować na gładką naleśnikową masę – odstawić na 20-30 minut.
Serek wymieszać z jogurtem, cukrem i ekstraktem z wanilii – odstawić do lodówki.
Do garnka przełożyć owoce, ustawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać aż owoce się rozmrożą.
Dodać cukier i gotować na wolnym ogniu ok 10 min.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać do owoców i mieszając gotować aż całość zgęstnieje.
Naleśniki smażyć z obu stron, delikatnie przewracając ( ciasto jest delikatne).
Smarować w środku serkiem, podawać z ciepłymi owocami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/04/marchewkowe-nalesniki-serkiem-owocami/