Kakaowo-kokosowe ciastka owsiane z rodzynkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Na przekąskę albo na śniadanie kakaowo-kokosowe ciastka owsiane z rodzynkami.
Author:
Ingredients
  • 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowe)
  • ⅔ szklanki wiórków kokosowych
  • ⅓ szklanki mąki gryczanej
  • ¼ szklanki cukru kokosowego (albo brązowego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki rodzynek
Instructions
  1. Do miski wsypać płatki, wiórki kokosowe, mąkę gryczaną, cukier, sól, proszek, cynamon i kakao - wszystkie składniki dobrze wymieszać.
  2. Olej kokosowy rozpuścić, dodać do suchych składników razem z wodą, wymieszać.
  3. Dodać rozbełtane jajko, wymieszać ( masa powinna być lekko klejąca) i na koniec wmieszać rodzynki.
  4. Formę do pieczenie wyłożyć papierem.
  5. Z miski brać po łyżce masy, w ręku formować ciastka, układać na blasze lekko spłaszczająć, zachowując odstęp pomiędzy ciastkami.
  6. Piec 15-18 minut w 180 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/05/kokosowe-ciastka-owsiane-rodzynkami/