Florentynki z kaszą gryczaną, rodzynkami i czekoladą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zdrowe, bezglutenowe florentynki na bazie kaszy gryczanej i suszonych owoców
Author:
Ingredients
  • 100 g migdałów
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej ( sucha, nie gotowana)
  • 60 g żurawiny suszonej
  • 60g suszonych moreli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ⅓ szklanki cukru kokosowego (albo trzcinowego)
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 150 ml mleka (kokosowe albo inne)
  • 1 gorzka czekolada
Instructions
  1. Kaszę namoczyć w wodzie (najlepiej na noc). Następnie wodę odlać a kaszę przełożyć na suchą ściereczkę albo wyłożone kilka warstwa ręcznika papierowego.
  2. Kasza musi wyschnąć więc potrwa to pewnie z godzinę, w międzyczasie trzeba ją przemieszać kilka razy, zmienić ścierkę/ręcznik na suche.
  3. Migdały lekko posiekać, morele pokroić na kawałki- zmieszać w misce z kaszą i żurawiną.
  4. W garnku rozpuścić olej, dodać cukier i mieszać aż się zmiesza i lekko rozpuści. Dodać mleko i mąkę i za pomocą trzepaczki mieszać aż się całość połączy i lekko zgęstnieje.
  5. Przelać do kaszy z owocami i wymieszać.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać na nią po jednej łyżce mieszanki, lekko spłaszczając ciastka.
  7. Piec ok ok 15 minut w temperaturze 170 stopni.
  8. Ciastka wystudzić całkowicie.
  9. Czekoladę rozpuścić ( w metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą).
  10. Za pomocą pędzelka posmarować spody florentynek- poczekać aż wyschną.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/05/florentynki-z-kasza-gryczana-zurawina-czekolada/