Florentynki z kaszą gryczaną, rodzynkami i czekoladą
Prep time
Cook time
Total time
Zdrowe, bezglutenowe florentynki na bazie kaszy gryczanej i suszonych owoców
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
100 g migdałów
100 g kaszy gryczanej niepalonej ( sucha, nie gotowana)
60 g żurawiny suszonej
60g suszonych moreli
2 łyżki oleju kokosowego
⅓ szklanki cukru kokosowego (albo trzcinowego)
3 łyżki mąki gryczanej
150 ml mleka (kokosowe albo inne)
1 gorzka czekolada
Instructions
Kaszę namoczyć w wodzie (najlepiej na noc). Następnie wodę odlać a kaszę przełożyć na suchą ściereczkę albo wyłożone kilka warstwa ręcznika papierowego.
Kasza musi wyschnąć więc potrwa to pewnie z godzinę, w międzyczasie trzeba ją przemieszać kilka razy, zmienić ścierkę/ręcznik na suche.
Migdały lekko posiekać, morele pokroić na kawałki- zmieszać w misce z kaszą i żurawiną.
W garnku rozpuścić olej, dodać cukier i mieszać aż się zmiesza i lekko rozpuści. Dodać mleko i mąkę i za pomocą trzepaczki mieszać aż się całość połączy i lekko zgęstnieje.
Przelać do kaszy z owocami i wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać na nią po jednej łyżce mieszanki, lekko spłaszczając ciastka.
Piec ok ok 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Ciastka wystudzić całkowicie.
Czekoladę rozpuścić ( w metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą).
Za pomocą pędzelka posmarować spody florentynek- poczekać aż wyschną.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/05/florentynki-z-kasza-gryczana-zurawina-czekolada/