Truskawki w occie balsamicznym z kremem z nerkowców
Prep time
Cook time
Total time
Prosty wiosenny deser - truskawki w occie balsamicznym z dodatkiem waniliowego kremu z nerkowców
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 3
Ingredients
2 szklanki truskawek
2 łyżki kremu z octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego
KREM
¾ szklanki nerkowców
łyżeczka miodu albo syropu klonowego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki soku z cytryny
trochę skórki z cytryny do posypania
Instructions
Nerkowce namoczyć w wodzie, najlepiej na całą noc.
Truskawki umyć, wyszypułkować, przekroić na połówki albo mniejsze części- zalać octem, posypać cukrem i wymieszać, odstawić.
Nerkowce umieścić w blenderze, dodać pół szklanki wody, syrop klonowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy - dokładnie zblendować, kilka minut aż całość nabierze konsystencji gęstej śmietany.
Truskawki podawać z kremem, posypane skórką z cytryny.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/06/truskawki-occie-balsamicznym-kremem-nerkowcow/