Truskawki w occie balsamicznym z kremem z nerkowców
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Prosty wiosenny deser - truskawki w occie balsamicznym z dodatkiem waniliowego kremu z nerkowców
Author:
Serves: 3
Ingredients
  • 2 szklanki truskawek
  • 2 łyżki kremu z octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego
  • KREM
  • ¾ szklanki nerkowców
  • łyżeczka miodu albo syropu klonowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • trochę skórki z cytryny do posypania
Instructions
  1. Nerkowce namoczyć w wodzie, najlepiej na całą noc.
  2. Truskawki umyć, wyszypułkować, przekroić na połówki albo mniejsze części- zalać octem, posypać cukrem i wymieszać, odstawić.
  3. Nerkowce umieścić w blenderze, dodać pół szklanki wody, syrop klonowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy - dokładnie zblendować, kilka minut aż całość nabierze konsystencji gęstej śmietany.
  4. Truskawki podawać z kremem, posypane skórką z cytryny.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/06/truskawki-occie-balsamicznym-kremem-nerkowcow/