Ciastka owsiane z truskawkami i bananem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Wegańskie ciastka owsiane z truskawkami i bananami - łatwe do przerobienia na wersję bezglutenową
Author:
Serves: 12-15
Ingredients
  • 1 i ½ banana
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub rozpuszczonego masła)
  • 2 łyżki syropu z agawy(albo miodu)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ¾ szklanki mąki ( u mnie orkiszowa)
  • ½ łyżeczki cynamony
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • duża garść truskawek pokrojonych w drobną kostkę (ok ¾ szklanki)
Instructions
  1. Banana rozgnieść widelcem na paćkę, dodać rozpuszczony olej kokosowy i syrop z agawy – wymieszać.
  2. W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  3. Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać.
  4. Delikatnie wmieszać truskawki.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  6. Za pomocą łyżki, formując lekko ręką wykładać ciatka na blachę ,zachowując lekki odstęp.
  7. Piec ok 15 stopni, ostudzić przed zdjęciem z blachy.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/06/ciastka-owsiane-z-truskawkami-i-bananem/