Placki z kalafiora
- 1 główka niedużego kalafiora
- ½ szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka śmietany albo jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka posiekanego koperku
- garść startego sera (ok 50 g) - opcjonalnie
- sól, pieprz do smaku
- do smażenia: olej słonecznikowy albo kokosowy
- do podania: śmietana albo jogurt i szczypiorek
- Kalagior pokroić na różyczki.
- W garnku zagotować wodę - gotować kalafior ok 5 minut, następnie przelać zimną wodą i zostawić na durszlaku do przestygnięcia i odsączenia z wody.
- Następnie kalafior drobno posiekać.
- W misce wymieszać trzepaczką jajka, mąkę, jogurt, posiekany czosnek sól i pieprz.
- Dodać pokrojony kalafior i wymieszać łyżeczką, dodać starty ser i posiekany koperek - wymieszać.
- Smażyć na oleju cienkie placki.
- Podawać z jogurtem albo śmietaną i szczypiorkiem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/06/placki-z-kalafiora/
3.5.3226