Zupa z sałatą i klopsikami
Author: www.cookingforemily.pl
- NA ZUPĘ:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 pęczki sałaty (może być masłowa albo rzymska)
- 1 cebula,
- pęczek szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- ½ pietruszki
- 1 i ½ litra wywaru warzywnego
- 4 łyżki śmietany 22%
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól,pieprz do smaku
- NA KLOPSIKI
- ½ kg mięsa mielonego z indyka
- pół pęczka posiekanego koperku
- 2 łyżki kremowego, białego serka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- Sałatę umyć i z grubsza posiekać.
- Cebulkę, szczypiorek i czosnek drobno posiekać.
- Marchewkę i pietruszkę zetrzeć.
- Do garnka z wywarem dodać marchewkę i pietruszkę, gotować 10 minut.
- W tym czasie jak wywar będzie się gotował na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cebulkę i podsmażyć ok 3-4 minuty,
- Dodać czosnek, smażyć kolejną minutę.
- Dodać szczypiorek, przemieszać i stopniowo dodawać sałatę.
- Sałata może się nie zmieścić od razu ale szybko będzie miękła i straciła objętość.
- Całość dusić przez ok 5 minut.
- Przełożyć do garnka z wywarem.
- Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać ręką w misce.
- Z masy formować klopsiki i wrzucać do zupy, gotować je przez około 10-15 minut.
- W misce wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
- Zaprawioną śmietanę wlać do zupy, wymieszać, dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/06/zupa-z-salata-i-klopsikami/
3.5.3226