Zupa z sałatą i klopsikami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zupa z duszoną sałatą i klopsikami - lekka, idealna na lato
Author:
Ingredients
  • NA ZUPĘ:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 pęczki sałaty (może być masłowa albo rzymska)
  • 1 cebula,
  • pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1 i ½ litra wywaru warzywnego
  • 4 łyżki śmietany 22%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól,pieprz do smaku
  • NA KLOPSIKI
  • ½ kg mięsa mielonego z indyka
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • 2 łyżki kremowego, białego serka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Instructions
  1. Sałatę umyć i z grubsza posiekać.
  2. Cebulkę, szczypiorek i czosnek drobno posiekać.
  3. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć.
  4. Do garnka z wywarem dodać marchewkę i pietruszkę, gotować 10 minut.
  5. W tym czasie jak wywar będzie się gotował na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cebulkę i podsmażyć ok 3-4 minuty,
  6. Dodać czosnek, smażyć kolejną minutę.
  7. Dodać szczypiorek, przemieszać i stopniowo dodawać sałatę.
  8. Sałata może się nie zmieścić od razu ale szybko będzie miękła i straciła objętość.
  9. Całość dusić przez ok 5 minut.
  10. Przełożyć do garnka z wywarem.
  11. Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać ręką w misce.
  12. Z masy formować klopsiki i wrzucać do zupy, gotować je przez około 10-15 minut.
  13. W misce wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
  14. Zaprawioną śmietanę wlać do zupy, wymieszać, dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/06/zupa-z-salata-i-klopsikami/