Ciasto z kaszy jaglanej z morelami i migdałami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Wilgotne ciasto z kaszy jaglanej i maki migdałowej z morelami i chrupiącymi płatkami migdałowymi
Author:
Serves: 12
Ingredients
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki mleka (u mnie kokosowe ale można dowolne)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g mąki migdałowej (można użyć też rozdrobnionych płatków migdałowych)
  • 1 łyżeczka sody
  • 6-7 moreli
  • NA WIERZCH
  • 70 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Instructions
  1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją.
  2. Lekko przestudzoną kaszę zmiksować ręcznym blenderem (albo w robocie kuchennym) razem z mlekiem i rozpuszczonym olejem kokosowym.
  3. W misce zmiksować jajka z cukrem.
  4. Jajka razem z miodem dodać do kaszy i zmiksować.
  5. Mąkę migdałową zmieszać z sodą, dodać do reszty składników i zmieszać na gładkie ciasto.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  7. Formę okrągłą (ja miałam taką 28 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Wylać ciasto, na wierzch poukładać połowy albo ćwiartki moreli.
  9. Piec 45-50 minut.
  10. minut przed końcem pieczenia rozgrzać patelnię i uprażyć lekko płatki migdałowe, dodać miód i olej kokosowy. Płatki się lekko posklejają.
  11. Wyspać skarmelizowane płatki na ciasto i piec jeszcze z 5 minut.
  12. Ciasto ostudzić przed pokrojeniem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/07/ciasto-z-kaszy-jaglanej-z-morelami-i-migdalami/