Ciasto z kaszy jaglanej z morelami i migdałami
Total time
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- ½ szklanki mleka (u mnie kokosowe ale można dowolne)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 50 g mąki migdałowej (można użyć też rozdrobnionych płatków migdałowych)
- 1 łyżeczka sody
- 6-7 moreli
- NA WIERZCH
- 70 g płatków migdałowych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją.
- Lekko przestudzoną kaszę zmiksować ręcznym blenderem (albo w robocie kuchennym) razem z mlekiem i rozpuszczonym olejem kokosowym.
- W misce zmiksować jajka z cukrem.
- Jajka razem z miodem dodać do kaszy i zmiksować.
- Mąkę migdałową zmieszać z sodą, dodać do reszty składników i zmieszać na gładkie ciasto.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Formę okrągłą (ja miałam taką 28 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wylać ciasto, na wierzch poukładać połowy albo ćwiartki moreli.
- Piec 45-50 minut.
- minut przed końcem pieczenia rozgrzać patelnię i uprażyć lekko płatki migdałowe, dodać miód i olej kokosowy. Płatki się lekko posklejają.
- Wyspać skarmelizowane płatki na ciasto i piec jeszcze z 5 minut.
- Ciasto ostudzić przed pokrojeniem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/07/ciasto-z-kaszy-jaglanej-z-morelami-i-migdalami/
3.5.3226