Kluski z cukinią i białym serem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kluseczki z cukinią i białym serem w pomidorowym sosie
Author:
Serves: 3
Ingredients
  • KLUSKI
  • 1 duża cukinia starta (ok. 450 g po starciu, przed odsączeniem)
  • ½ łyżeczki soli
  • duża garść posiekanej bazylii
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 220 g serka białego typu włoskiego (np. capri) albo ricotty
  • 1 żółtko jajka
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki mąki
  • SOS POMIDOROWY
  • 1 kg pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • garść bazylii
  • sól,pieprz
Instructions
  1. SOS:
  2. Pomidory przekroić na połowę, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Czosnek obrać z łupinek i przekroić każdy ząbek na połowę, dodać do pomidorów. Wszystko skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 30 minut, w międzyczasie można pomidory przewrócić.
  3. Lekko przestudzone pomidory przełożyć do głębokiego naczynia. Sos który pozostał w naczyniu po pieczeniu pomidorów można odsączyć i jest bardzo smaczny do wypicie. Do pomidorów dodać świeżą bazylię i zmiksować blenderem ( albo w kielichu do blendowania).
  4. Sos doprawić solą i pieprzem.
  5. Sos najlepiej przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek i niezmielonych kawałków skórek.
  6. KLUSKI:
  7. Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, posolić i przełożyć na durszlak. Dobrze odcisnąć z wody a następnie przełożyć do czystej ściereczki i bardzo dokładnie odcisnąć z wody. Przełożyć do miski.
  8. Bazylię drobno posiekać.
  9. Ser rozdrobnić widelcem, dodać do cukinii razem z bazylią, skórką z cytryny, jajkiem i pieprzem, wymieszać.
  10. Dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, żeby z niej formować kluseczki dodać jeszcze trochę mąki ale nie za dużo bo kluski będą twarde.
  11. Na stole rozsypać mąkę, nabierać ręką ciasto (ilość odpowiadająca 1 łyżce) i formować z niej okrągły kształt, turlając na stole a następnie w ręce. Kluseczki odkładać na wysypaną mąką deskę albo tacę, lekko spłaszczając.
  12. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Gotować kluseczki partiami, wrzucać do wody tylko tyle by nie nachodziły na siebie. Poczekać aż wypłyną na powierzchnię i gotować jeszcze ok 5 minut. Wyławiać łyżką cedzakową.
  13. Podawać z sosem pomidorowym.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/08/kluski-cukinia-bialym-serem/