Domowa ricotta
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Domowa ricotta- pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach serek, bardzo łatwy do przygotowania w domu
Author:
Serves: 2
Ingredients
  • 1 litr mleka 3,2%
  • i małe opakowanie kwaśniej śmietany (22% albo 18%)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 i ½ łyżki soku z cytryby
  • ¼ łyżeczki soli
Instructions
  1. W garnku wymieszać wszystkie składniki.
  2. Garnek postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia - masa powinna się zwarzyć.
  3. Sitko wyłożyć gazą i przelać masę na sitko - odstawić na 10 minut do odsączenia.
  4. Masę przełożyć do 2 pojemniczków ( wielkości po śmietanie) i odstawić do ostygnięcia.
  5. Przechowywać w lodówce
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/07/domowa-ricotta/