Prosty letni makaron z cukinią i ricottą - świeże, lekkie smaki.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 średnie cukinie
dwie garście listków bazylii
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
200 gr ricotty (najlepiej domowej)
sok i skórka z połowy cytryny
50 gr startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
400 g makaronu
Instructions
Cebulkę drobno posiekać.
Cukinię umyć i pokroić w półplasterki (ze skórką).
Na dużej patelni rozgrzać oliwę.
Dodać cebulkę i chwilę podsmażyć.
W garnku zagotować wodę i wstawić makaron do ugotowania.
Do cebulki dodać cukinię i całość smażyć aż cukinia będzie miękka. Nadmiar wody z patelni można zbierać ręcznikiem kuchennym, żeby cukinia się smażyła a nie dusiła.
Odlać makaron - trzeba pilnować, żeby się nie rozgotował tylko był lekko twardawy bo potem jeszcze będziemy go podgrzewać.Zostawić pół kubka wody z gotowania makaronu.
W moździerzu rozgnieść czosnek, bazylię, oliwę i sól.
Na patelnię do cukinii dodać makaron, wodę z gotowania, i mieszankę z bazylią oraz sól i skórkę z cytryny.
Wymieszać całość dobrze, dodać pokruszoną ricottę i połowę parmezanu, wymieszać.
Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
Wyłożyć na talerze i posypać resztą parmezanu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/07/makaron-z-cukinia-i-ricotta/