Letnia zupa szpinakowa z cukinią, porem i ziemniakiem z dodatkiem mleka kokosowego
Author: cookinf for emily
Serves: 4
Ingredients
2 łyżki oleju kokosowego (albo masła)
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki mielonego kminku rzymskiego
1 por
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1 spora cukinia
½ litra wywaru warzywnego
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
300 g szpinaku
garść bazylii
sól, pieprz do smaki
1 łyżka soku z limonki (albo cytryny)
na wierzch:
pokrojone w kostkę kawałki chleba (lub bułki)
1 łyżeczka oliwy
1 ząbek czosnku
sól
Instructions
Por pokroić w kawałki, czosnek posiekać.
W garnku w grubym dnem rozgrzać olej, dodać pora, chwilę poddusić i dodać czosnek i przyprawy- dusić ok 4-5 minut.
Ziemniaki obrać pokroić w kosteczkę i dodać do garnka, podsmażyć chwilę.
Cukinię umyć, w razie potrzeby wypestkować i pokroić w kostkę ( ze skórką)- dodać do garnka i podsmażyć.
Całość zalać rosołkiem - podgotować 10 minut, dodać mleko kokosowe i gotować aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodać szpinak i gotować chwilę aż zmięknie.
Na koniec dorzucić bazylię - całość zblendować, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z limonki.
Chleb pokroić w kostkę, czosnek posiekać
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć 1 minutę, dodać chleb i smażyć aż się lekko zarumieni, grzanki lekko posolić i podawać do zupy na wierzch
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/08/zupa-szpinakowa-z-cukinia-i-mlekiem-kokosowym/