Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy z pieczonych i przecieranych pomidorów.
Author: cooking for Emily
Ingredients
1,5- 2 kg pomidorów
3-4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie trochę cukru
świeże zioła ( bazylia, pietruszka, koperek, oregano - do wyboru)
Instructions
Pomidory umyć i każdy przekroić na połowę.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać oliwą.
Czosnek obrać i całe ząbki włożyć między pomidory.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Piec aż pomidory popękają, puszczą sok a te z z wierzchu lekko zczarnieją (ok 20-25 minut).
Pomidory lekko przestudzić i przełożyć do miski.
Jeżeli chcemy rzadszy sos (np do zrobienia zup) to razem z wodą jaka zostaje na dnie a jak chcemy gęsty to przełożyć tylko pomidory a wodę zlać przez sitko do miski - po wystygnięciu będzie pyszna do picia.
Pomidory z czosnkiem zmiksować blenderem i przecedzić przez sitko ( na sitku zostaną skórki i pestki).
Do sosu dodać ulubione zioła (albo nie) i ponownie całość zmiksować.
Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/08/moj-ulubiony-najprostszy-sos-pomidorowy/