Dynię obrać, wydobyć pestki i miąższ pokroić w kostkę. Ułożyć dynię w naczyniu żaroodpornym, polać 4 łyżkami oliwy i posypać porwaną szałwią.
Wstawić do piekarnika na ok 15-20 min. Dynię co jakiś czas mieszać. Ma być miękka ale nie może się rozpadać, dynie o dużej zawartości wody wyłączyć wcześniej.
W tym czasie jak dynia będzie się piekła przygotować resztę składników.
Umyć szpinak.
Posiekać cebulę.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i usmażyć cebulę na wolnym ogniu aż będzie miękka i rumiana – ok 15 minut.
W tym czasie dynia powinna się upiec – wystawić ją z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Cebulę przełożyć do dyni.
Na patelnię na której smażyła się cebula dodać łyżkę oliwy i wrzucić szpinak. Mieszać go ok 2-3 minuty aż lekko zmięknie. Przełożyć do dyni.
W dużej misce wymieszać jajka ze śmietaną, solą. Dodać pokruszoną fetę.
Jak warzywa lekko przestygną dodać je do jajek i delikatnie wymieszać.
Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wlać mieszankę jajek i warzyw.
Smażyć pod przykryciem ok 25 minut na wolnym ogniu.
Następnie trzeba przypiec wierzch frittaty. Można to zrobić na dwa sposoby.
Rozgrzać piekarnik z funkcją grillowania do ok 220 stopni. Ustawić kratkę na najwyższym poziomie. Wstawić patelnię na ok 5 minut. Jak macie patelnię z metalową rączką to super. Ja nie mam takiej dużej więc nie zamykam drzwi piekarnika, zostawiam lekko uchylone tak by rączka wystawała.
Albo: do patelni przyłożyć duży talerz, obrócić patelnię, wyłożyć frittatę na talerz i następnie zsunąć z powrotem na patelnię, tak by wierzch był na spodzie. Piec ok 5 minut.
Całość można też zapiec w piekarniku w naczyniu do zapiekania.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/09/frittata-dyni-szpinaku-feta/