Sezonowa zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem w pomidorowym sosie. Lekki, wegetariański obiad.
Author: Cooking for Emily
Serves: 6
Ingredients
2 serki typu włoskiego (np. capri)
3 jajka
1 ząbek czosnku
¾ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
300 g szpinaku
łyżeczka oliwy
sok i skórka z połowy cytryny
2-3 młode cukinie
¾ sosu pomidorowego ( najlepiej domowy)
1 mozzarella
Instructions
Cukinię pokroić w cienkie plastry wzdłuż. Plastry posolić i zostawić na durszlaku.kratce do odsączenia.
Serek przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem, dodać posiekany ząbek czosnku, jajka, sól i pieprz, skórkę i sok z cytryny i całość dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak i mieszając czekać aż straci objętość.
Lekko przestudzić szpinak i posiekać - wmieszać do serka.
Cukinię obsuszyć na ręczniku papierowym.
W naczyniu do zapiekania na dno wyłożyć 3 -4 łyżki sosu pomidorowego i rozprowadzić po dnie.
Na to wyłożyć plastry cukinii (jak plastry lazanii) - na to ⅓ sera ze szpikiem, na to kilka łyżek sosu pomidorowego. Na to znów cukinia, ser, sos, cukinia, ser, sos i na wierzch cukinia i polać resztą sosu i skropić oliwą.
Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch plastry mozzarelli.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/09/zapiekanka-z-cukinia-szpinakiem-i-bialym-serem/