Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Sezonowa zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem w pomidorowym sosie. Lekki, wegetariański obiad.
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • 2 serki typu włoskiego (np. capri)
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • ¾ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 300 g szpinaku
  • łyżeczka oliwy
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 2-3 młode cukinie
  • ¾ sosu pomidorowego ( najlepiej domowy)
  • 1 mozzarella
Instructions
  1. Cukinię pokroić w cienkie plastry wzdłuż. Plastry posolić i zostawić na durszlaku.kratce do odsączenia.
  2. Serek przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem, dodać posiekany ząbek czosnku, jajka, sól i pieprz, skórkę i sok z cytryny i całość dobrze wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak i mieszając czekać aż straci objętość.
  4. Lekko przestudzić szpinak i posiekać - wmieszać do serka.
  5. Cukinię obsuszyć na ręczniku papierowym.
  6. W naczyniu do zapiekania na dno wyłożyć 3 -4 łyżki sosu pomidorowego i rozprowadzić po dnie.
  7. Na to wyłożyć plastry cukinii (jak plastry lazanii) - na to ⅓ sera ze szpikiem, na to kilka łyżek sosu pomidorowego. Na to znów cukinia, ser, sos, cukinia, ser, sos i na wierzch cukinia i polać resztą sosu i skropić oliwą.
  8. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
  9. minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch plastry mozzarelli.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/09/zapiekanka-z-cukinia-szpinakiem-i-bialym-serem/