3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy tłuszcz, może być smalec, albo masło)
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
100 ml śmietany kwaśnej 18%
½ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
2 łyżki soku z cytryny
pół pęczka natki pietruszki
Instructions
Zaczynamy od ciasta na kluski: w misce umieścić oba rodzaje mąk, proszek i sól - wymieszać.
Masło rozpuścić.
Do mąki dodać jogurt, masło i posiekany szczypiorek - łyżką wymieszać i potem wyrobić ręką (lub łyżką) na gładkie ciasto - odstawić do lodówki.
Z udek zdjęć skórę (wyrzucić albo oddać domowym zwierzętom:). Zalać udka wodą i zagotować - gotować aż pojawią się szumowiny.
W tym czasie obrać jedną marchewką, pietruszkę, seler.
Wodę z udek wylać, udka umyć i zalać świeżą wodą ( 2 litry) , dodać marchewkę, seler, pietruszkę, jeden umyty por i jedną łodygę selera, ziele, ziarna pieprzu i listki laurowe.
Wywar gotować ok 40 minut.
W tym czasie pokroić resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek posiekać.
Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki.
W drugim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone warzywa, smażyć ok 10-15 minut aż się zarumienią.
Do warzyw dodać mąkę i mieszając przesmażyć kolejne 3 minuty.
Na garnek z warzywami wyłożyć sitko i przelać przez nie rosół z drugiego garnka.
Mięso i warzywa odstawić.
Do rosołu dodać podsmażone warzywa i gotować 20 minut.
Zdjąć mięso z kości, posiekać.
Do miseczki przełożyć kilka łyżek gorącej zupy, dodać śmietanę i wymieszać, przelać do garnka.
Rosół doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( spróbować i wg uznania doprawić więcej)
Przełożyć mięso i czekać aż się zagrzej.
Następnie wrzucić do zupy kluseczki i gotować na wolnym ogniu 10 minut.
NA koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/11/warzywna-zupa-z-kurczakiem-i-kluseczkami/