Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Serves: 6
Ingredients
  • KLUSECZKI:
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • ⅓ łyżeczki soli
  • trochę pieprzu
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ZUPA:
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • dwa małe pory
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarnka pieprzu
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy tłuszcz, może być smalec, albo masło)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18%
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
Instructions
  1. Zaczynamy od ciasta na kluski: w misce umieścić oba rodzaje mąk, proszek i sól - wymieszać.
  2. Masło rozpuścić.
  3. Do mąki dodać jogurt, masło i posiekany szczypiorek - łyżką wymieszać i potem wyrobić ręką (lub łyżką) na gładkie ciasto - odstawić do lodówki.
  4. Z udek zdjęć skórę (wyrzucić albo oddać domowym zwierzętom:). Zalać udka wodą i zagotować - gotować aż pojawią się szumowiny.
  5. W tym czasie obrać jedną marchewką, pietruszkę, seler.
  6. Wodę z udek wylać, udka umyć i zalać świeżą wodą ( 2 litry) , dodać marchewkę, seler, pietruszkę, jeden umyty por i jedną łodygę selera, ziele, ziarna pieprzu i listki laurowe.
  7. Wywar gotować ok 40 minut.
  8. W tym czasie pokroić resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek posiekać.
  9. Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki.
  10. W drugim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone warzywa, smażyć ok 10-15 minut aż się zarumienią.
  11. Do warzyw dodać mąkę i mieszając przesmażyć kolejne 3 minuty.
  12. Na garnek z warzywami wyłożyć sitko i przelać przez nie rosół z drugiego garnka.
  13. Mięso i warzywa odstawić.
  14. Do rosołu dodać podsmażone warzywa i gotować 20 minut.
  15. Zdjąć mięso z kości, posiekać.
  16. Do miseczki przełożyć kilka łyżek gorącej zupy, dodać śmietanę i wymieszać, przelać do garnka.
  17. Rosół doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( spróbować i wg uznania doprawić więcej)
  18. Przełożyć mięso i czekać aż się zagrzej.
  19. Następnie wrzucić do zupy kluseczki i gotować na wolnym ogniu 10 minut.
  20. NA koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/11/warzywna-zupa-z-kurczakiem-i-kluseczkami/