Bananowe muffinki z borówkami i kaszą quinoa
Author: Cooking for Emily
Serves: 15
- ¾ szklanki kaszy quinoa
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 banany
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki jogurtu narualnego
- ⅓ szklanki oleju
- 1 szklanka borówek
- brązowy cukier do posypania po wierzchu
- Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją, odstawić do ostygnięcia.
- Formę na muffinki wyłożyć papierkami (albo posmarować masłem).
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni
- Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem.
- Rozgnieść banany, dodać cukier i mieszać aż się cukier rozpuści, dodać jajko, olej i jogurt – dobrze wymieszać.
- Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Wmieszać kaszę a na końcu delikatnie borówki.
- Przełożyć masę do form na muffinki, posypać cukrem.
- Piec 25-30 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/09/bananowe-muffinki-z-borowkami/
3.5.3228