Bananowe muffinki z borówkami i kaszą quinoa
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Wilgotne, ciężkie bananowe muffinki z borówkami i kaszą quinoa
Author:
Serves: 15
Ingredients
  • ¾ szklanki kaszy quinoa
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 banany
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki jogurtu narualnego
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 szklanka borówek
  • brązowy cukier do posypania po wierzchu
Instructions
  1. Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją, odstawić do ostygnięcia.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papierkami (albo posmarować masłem).
  3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem.
  5. Rozgnieść banany, dodać cukier i mieszać aż się cukier rozpuści, dodać jajko, olej i jogurt – dobrze wymieszać.
  6. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Wmieszać kaszę a na końcu delikatnie borówki.
  7. Przełożyć masę do form na muffinki, posypać cukrem.
  8. Piec 25-30 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/09/bananowe-muffinki-z-borowkami/