Odwrócone ciasto z figami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Proste jesienne ciasto ze świeżymi figami, migdałami i miodem
Author:
Ingredients
  • 5-6 świeżych fig
  • 2 łyżki miodu
  • 180 g masła (musi być miękkie więc trzeba pamiętać i wyciągnąć godzinę wcześniej z lodówki)
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 230 g mąki owsianej (albo orkiszowej)
  • 100 g migdałów zmielonych
  • 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 230 ml jogurtu naturalnego
Instructions
  1. Brzegi okrągłej formy z wyjmowanym brzegiem (26 cm) nasmarować masłem a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Na dnie rozprowadzić miód ( jeżeli jest zbyt gęsty to podgrzać wcześniej)
  3. Figi pokroić na plasterki i rozłożyć na dnie.
  4. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  5. Masło utrzeć mikserem z cukrem aż zbieleje a cukier się rozpuści ( ok 7-10 minut).
  6. W misce wymieszać mąkę, migdały, proszek i sodę.
  7. Do masła dodawać cały czas miksując - po jednym jajku na zamianę z łyżką mieszanki suchych składników, na koniec dodać jogurt i resztę mąki - zmiksować.
  8. Ciasto wyłożyć na figi.
  9. Piec 60 minut .
  10. Po wyciągnięciu ostudzić przez ok 20 minut, zdjąć obręcz i obrócić do góry dnem -na koniec delikatnie zdjąć górę ( formę i papier).
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/10/odwrocone-ciasto-z-figami/