Proste jesienne ciasto ze świeżymi figami, migdałami i miodem
Author: Cooking for Emily
Ingredients
5-6 świeżych fig
2 łyżki miodu
180 g masła (musi być miękkie więc trzeba pamiętać i wyciągnąć godzinę wcześniej z lodówki)
¾ szklanki brązowego cukru
3 jajka
230 g mąki owsianej (albo orkiszowej)
100 g migdałów zmielonych
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
230 ml jogurtu naturalnego
Instructions
Brzegi okrągłej formy z wyjmowanym brzegiem (26 cm) nasmarować masłem a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie rozprowadzić miód ( jeżeli jest zbyt gęsty to podgrzać wcześniej)
Figi pokroić na plasterki i rozłożyć na dnie.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Masło utrzeć mikserem z cukrem aż zbieleje a cukier się rozpuści ( ok 7-10 minut).
W misce wymieszać mąkę, migdały, proszek i sodę.
Do masła dodawać cały czas miksując - po jednym jajku na zamianę z łyżką mieszanki suchych składników, na koniec dodać jogurt i resztę mąki - zmiksować.
Ciasto wyłożyć na figi.
Piec 60 minut .
Po wyciągnięciu ostudzić przez ok 20 minut, zdjąć obręcz i obrócić do góry dnem -na koniec delikatnie zdjąć górę ( formę i papier).
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/10/odwrocone-ciasto-z-figami/