Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i pomidorami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem, marchewką i selerem, z dodatkiem ciągnącej mozzarelli i pomidorów
Serves: 6
Ingredients
  • 6-7 łyżek oliwy
  • 1 duży bakłażan
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g makaronu orzo
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 400 ml wywaru warzywnego
  • skórka z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 200 g mozzarelli
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Instructions
  1. Bakłażana pokroić w plastry ok półtora cm. Posolić z obu stron odłożyć na 15 minut.
  2. Marchewkę pokroić w kostkę, seler w plasterki, cebulę i czosnek posiekać.
  3. Bakłażana wytrzeć, pokroić w kostkę,
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i smażyć mieszając ok 10 minut aż zbrązowieje. Odłożyć na ręcznik papierowy.
  5. Na patelnię dodać dwie łyżki oliwy, wrzucić seler, marchewkę, cebulę, smażyć 3-4 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 3-4 minuty.
  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
  7. Na patelnię wrzucić makaron, zmieszać z warzywami, dodać trochę rosołku i wymieszać całość – przełożyć do miski.
  8. Mozzarelle pokroić w drobną kostką
  9. Do miski dodać bakłażana, resztę rosołku, mozzarellę, połowę oregano, sól i pieprz do smaku.
  10. Formę do pieczenia wysmarować jakimś tłuszczem ( np masło)
  11. Przełożyć masę, wygładzić,
  12. Na wierzch położyć pokrojone w plastry pomidory i posypać resztą oregano.
  13. Piec ok 40 minut ( ja początkowo piekłam przykryte folią aluminiową, którą zdjęłam 15 minut przed końcem pieczenia)
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/10/zapiekanka-makaronowa-z-baklazanem-i-pomidorami/