Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i pomidorami
Total time
- 6-7 łyżek oliwy
- 1 duży bakłażan
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 g makaronu orzo
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 400 ml wywaru warzywnego
- skórka z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 200 g mozzarelli
- 3 pomidory
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Bakłażana pokroić w plastry ok półtora cm. Posolić z obu stron odłożyć na 15 minut.
- Marchewkę pokroić w kostkę, seler w plasterki, cebulę i czosnek posiekać.
- Bakłażana wytrzeć, pokroić w kostkę,
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i smażyć mieszając ok 10 minut aż zbrązowieje. Odłożyć na ręcznik papierowy.
- Na patelnię dodać dwie łyżki oliwy, wrzucić seler, marchewkę, cebulę, smażyć 3-4 minut, dodać czosnek i smażyć kolejne 3-4 minuty.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
- Na patelnię wrzucić makaron, zmieszać z warzywami, dodać trochę rosołku i wymieszać całość – przełożyć do miski.
- Mozzarelle pokroić w drobną kostką
- Do miski dodać bakłażana, resztę rosołku, mozzarellę, połowę oregano, sól i pieprz do smaku.
- Formę do pieczenia wysmarować jakimś tłuszczem ( np masło)
- Przełożyć masę, wygładzić,
- Na wierzch położyć pokrojone w plastry pomidory i posypać resztą oregano.
- Piec ok 40 minut ( ja początkowo piekłam przykryte folią aluminiową, którą zdjęłam 15 minut przed końcem pieczenia)
- •
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/10/zapiekanka-makaronowa-z-baklazanem-i-pomidorami/
3.5.3228