Zapiekanka z kaszy jaglanej i grzybów
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Jesienna zapiekana z kaszą jaglaną i leśnymi grzybami z dodatkiem szałwi
Author:
Serves: 5
Ingredients
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500-700 g grzybów leśnych
  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 6 listków szałwii
  • starta skórka z połowy cytryny
  • sól (1/2 łyżeczki), pieprz (1/4 łyzeczki)
  • 4 jajka
  • garść posiekanej natki pietruszki
Instructions
  1. Cebulę i czosnek posiekać, grzyby oczyścić i pokroić w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć aż się zeszkli, dodać czosnek i grzyby - smażyć ok 10 minut mieszając.
  3. Garnek o grubym dnie postawić na mały ogień- jak się rozgrzeje wrzucić suchą kaszę i prażyć mieszając aż zacznie wydobywać orzechowy zapach - zalać rosołkiem.
  4. Do kaszy dodać usmażone grzyby i gotować mieszając ok 10 minut aż część płynu się wchłonie.
  5. Kaszę zestawić z ognia i odstawić do przestygnięcia - na ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Jajka rozbełtać z solą i pieprzem.
  7. Do przestygniętej kaszy dodać jajka, posiekaną natkę i szałwię oraz skórkę z cytryny - wymieszać.
  8. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  9. Formę ze zdejmowany brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia ( można użyć formy na tartę, należy ją wysmarować masłem). Wyłożyć kaszę,
  10. Piec 30 minut.
  11. Przed pokrojeniem lekko przestudzić.
  12. Można podać z sosem pomidorowym. Pasuje też surówka z marchewki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/10/zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-i-grzybow/