Korzenna tarta z dynią i mascarpone
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Korzenna tarta z dynią i mascarpone na kruchym, kakaowym spodzie
Author:
Ingredients
  • Ciasto:
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 150 g masła,
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 1 i ½ szklanki gęstego pure z dyni ( jak pure będzie zbyt wodniste trzeba je najpierw odparować na suchej patelni)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Instructions
  1. Mąkę i kakao wymieszać.
  2. Dodać zimnie, pokrojone w kostkę masło i całość wyrobić w palcach na kruszonkę.
  3. Dodać jajko i wyrobić ręką ciasto.
  4. Jak ciasto będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany/jogurtu.
  5. Ciasto odłożyć do lodówki na godzinę.
  6. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  7. Po godzinie wyłożyć ciastem formę, ponakłuwać spód, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut.
  8. Podczas pieczenia ciasta przygotować farsz - zmiksować wszystkie składniki nadzienia.
  9. Wyciągnąć ciasto z piekarnika - przełożyć na nie masę i wstawić na 35 minut z powrotem do piekarnika, skręcając temperaturę do 180 stopni.
  10. Kroić całkowicie ostudzone ciasto.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/10/korzenna-tarta-z-dynia-i-mascarpone/