Korzenna tarta z dynią i mascarpone na kruchym, kakaowym spodzie
Author: Cooking for Emily
Ingredients
Ciasto:
250 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka kakao
150 g masła,
1 jajko
Nadzienie:
1 i ½ szklanki gęstego pure z dyni ( jak pure będzie zbyt wodniste trzeba je najpierw odparować na suchej patelni)
2 jajka
4 łyżki cukru trzcinowego
250 g mascarpone
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Instructions
Mąkę i kakao wymieszać.
Dodać zimnie, pokrojone w kostkę masło i całość wyrobić w palcach na kruszonkę.
Dodać jajko i wyrobić ręką ciasto.
Jak ciasto będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany/jogurtu.
Ciasto odłożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Po godzinie wyłożyć ciastem formę, ponakłuwać spód, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut.
Podczas pieczenia ciasta przygotować farsz - zmiksować wszystkie składniki nadzienia.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika - przełożyć na nie masę i wstawić na 35 minut z powrotem do piekarnika, skręcając temperaturę do 180 stopni.
Kroić całkowicie ostudzone ciasto.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/10/korzenna-tarta-z-dynia-i-mascarpone/