Kotlety z kaszy quinoa ze fetą i szpinakiem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Ingredients
  • Sos:
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 ogórek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • Kotleciki:
  • 1 szklanka kaszy quinoa
  • 1 duża cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 250 g szpinaku
  • 2 jajka
  • 150 gr pokruszonej fety
  • po 1 łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 5 łyżek kaszki kukurydzianej (plus do obtaczania kotlecików)
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia
Instructions
  1. Kaszę quinoa ugotować zgodnie z instrukcją. Odsączyć jeżeli trzeba i ostudzić.
  2. Zrobić sos: zetrzeć ogórek, odcisnąć na sitku z wody, zmieszać z jogurtem,koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki.
  3. Kotleciki:
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, smażyć 5 minut, dodać posiekany czosnek, smażyć kolejne 4 minuty. Wrzucić szpinak i mieszać aż zmiękknie. Szpinak przełożyć na sitko, odcisnąć z płynu i odstawić do przestygnięcia.
  5. W misce zmieszać kaszę, szpinak, jajka, fetę, zioła, skórkę z cytryny i kaszkę kukurydzianą. Posolić i popieprzyć. Masę odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.Po wyjęciu z lodówki formować małe kotlety.
  6. Smażyć na oliwie, na dość małym ogniu aż będą ładnie rumiane - po ok 5-7 minut z każdej strony.
  7. Podawać z sosem jogurtowym.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/09/kotlety-kaszy-quinoa-feta-szpinakiem/