Zupa z dyni, marchewki i soczewicy
Author: Cooking for Emily
- 4 marchewki
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyzki oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- ½ łyżeczki kolendry
- ½ łyżeczki kurkumy
- opcjonalnie ( jak nie dla dzieci albo dzieci lubią) ½ łyżeczki chilli
- 1i ½ litra wywaru warzywnego
- ⅔ szklanki czerwonej soczewicy
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- sok z połowy limonki
- do posypania:
- ½ łyżki oleju kokosowego
- posiekane nerkowce i pestki dyni (spora garść)
- ½ łyżeczki papryki
- kolendra
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
- Marchewki pokroić w plasterki, dynię w kawałki, cebulę w półplasterki a czosnek grubo posiekać.
- Przyprawy ugnieść i wymieszać w moździerzu.
- Marchewki wymieszać w misce z 1 łyżką oliwy i ⅓ przypraw – przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczeni, wstawić do piekarnika.
- Dynię, cebulę i czosnek przełożyć do miski – wymieszać z pozostałą oliwą i przyprawami, po 15 minutach pieczenia dodać do marchewek.
- Piec kolejne 20 minut, mieszając warzywa co jakiś czas.
- Upieczone warzywa przełożyć do garnka, razem z soczewicą i wywarem – gotować aż soczewica zmięknie.
- Dodać przecier, dobrze wymieszać, dodać mleczko i chwilę jeszcze gotować ( jak zupa będzie za gęsta dodać trochę wody).
- Całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
- Rozgrzać patelnię, uprażyć pestki i orzechy, dodać olej kokosowy i paprykę, wymieszać i zdjąć z ognia.
- Zupę podawać z urażonymi pestkami i orzechami oraz posypane kolendrą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/12/zupa-z-dyni-marchewki-i-soczewicy/
3.5.3229