Zupa z dyni, marchewki i soczewicy
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Idealna zupa na jesień gdy za oknem szaro i ciemno. Zupa z dyni, czerwonej soczewicy i marchewki - same ciepłe kolory i rozgrzewające przyprawy.
Author:
Ingredients
  • 4 marchewki
  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyzki oliwy
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • opcjonalnie ( jak nie dla dzieci albo dzieci lubią) ½ łyżeczki chilli
  • 1i ½ litra wywaru warzywnego
  • ⅔ szklanki czerwonej soczewicy
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z połowy limonki
  • do posypania:
  • ½ łyżki oleju kokosowego
  • posiekane nerkowce i pestki dyni (spora garść)
  • ½ łyżeczki papryki
  • kolendra
Instructions
  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
  2. Marchewki pokroić w plasterki, dynię w kawałki, cebulę w półplasterki a czosnek grubo posiekać.
  3. Przyprawy ugnieść i wymieszać w moździerzu.
  4. Marchewki wymieszać w misce z 1 łyżką oliwy i ⅓ przypraw – przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczeni, wstawić do piekarnika.
  5. Dynię, cebulę i czosnek przełożyć do miski – wymieszać z pozostałą oliwą i przyprawami, po 15 minutach pieczenia dodać do marchewek.
  6. Piec kolejne 20 minut, mieszając warzywa co jakiś czas.
  7. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, razem z soczewicą i wywarem – gotować aż soczewica zmięknie.
  8. Dodać przecier, dobrze wymieszać, dodać mleczko i chwilę jeszcze gotować ( jak zupa będzie za gęsta dodać trochę wody).
  9. Całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  10. Rozgrzać patelnię, uprażyć pestki i orzechy, dodać olej kokosowy i paprykę, wymieszać i zdjąć z ognia.
  11. Zupę podawać z urażonymi pestkami i orzechami oraz posypane kolendrą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/12/zupa-z-dyni-marchewki-i-soczewicy/