Kuleczki z masła orzechowego, daktyli i ekspandowanej jaglanki
- 12 miękkich daktyli
- 5 niesiarkowanych suszonych moreli ( można zamienić na daktyle)
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki ekspandowanej jaglanki
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- Daktyle, morele i kakao umieścić w robocie kuchenny, i zmiksować na gładką masę, dodać masło orzechowe i miksować aż całość się połączy w lepką kulę.
- Dodać jaglankę i wmieszać (pulsacyjnie mikserem albo za pomocą łyżki).
- Masa powinna być zwarta ale przez jaglankę może się lekko kruszyć,
- Ręką trzeba ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ugniatając w ręku żeby były zwarte.
- Odłożyć do lodówki na minimum godzinę.
- Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżki oblać każdą kuleczkę czekoladą.
- Odstawić do lodówki żeby czekolada stężała.
- Przechowywać w lodówce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/12/kuleczki-z-masla-orzechowego-daktyli/
3.5.3229