Kuleczki z masła orzechowego, daktyli i ekspandowanej jaglanki
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Serves: 12
Ingredients
  • 12 miękkich daktyli
  • 5 niesiarkowanych suszonych moreli ( można zamienić na daktyle)
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki ekspandowanej jaglanki
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
Instructions
  1. Daktyle, morele i kakao umieścić w robocie kuchenny, i zmiksować na gładką masę, dodać masło orzechowe i miksować aż całość się połączy w lepką kulę.
  2. Dodać jaglankę i wmieszać (pulsacyjnie mikserem albo za pomocą łyżki).
  3. Masa powinna być zwarta ale przez jaglankę może się lekko kruszyć,
  4. Ręką trzeba ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ugniatając w ręku żeby były zwarte.
  5. Odłożyć do lodówki na minimum godzinę.
  6. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżki oblać każdą kuleczkę czekoladą.
  7. Odstawić do lodówki żeby czekolada stężała.
  8. Przechowywać w lodówce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/12/kuleczki-z-masla-orzechowego-daktyli/