Sernik mango
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pyszny, rozpływający się w ustach, kremowy sernik mango - u nas obowiązkowa pozycja na świątecznym stole.
Author:
Ingredients
  • SPÓD
  • 300 g ciasteczek (najlepsze są digestive, ewentualnie inne maślane ale trzeba je lekko posolić)
  • 140 g masła
  • MASA NA SERNIK
  • 4 mango
  • 600 g sera białego na serniki ( ja preferuję Piątnica)
  • 250 mascarpone
  • ⅔ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • sok z połowy limonki
  • +ewentualnie mango do ozdoby
Instructions
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Ciasteczka rozdrobnić (można to zrobić ręcznie - ja uderzam opakowanie wałkiem- albo w robocie kuchennym.
  3. Masło rozpuścić i zmieszać z ciasteczkami.
  4. Okrągłą formę do sernika wyłożyć papierem do pieczenia ( ja piekę w dużej formie, 28 cm średnicy) Na dno wyłożyć masę ciasteczkową, Wygładzić dobrze ubijając. Wstawić do piekarnika.
  5. Piec 10 minut i wyjąć z piekarnika.
  6. Mango obrać, oddzielić od pestki i zmiksować na pure.
  7. W dużej misce zmieszać ser i mascarpone, dodać cukier.
  8. Miksować na wolnych obrotach, dodając pojedynczo jajka.
  9. Na koniec dodać mango i sok z limonki.
  10. Wylać na podpieczony spód.
  11. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 1h i 30 minut ( góra i dół).
  12. Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać drzwiczek tylko zostawić sernik na minimum 15 minut,następnie uchylić lekko drzwiczki.
  13. Po całkowitym ostygnięciu wstawić sernik do lodówki ( najlepiej na noc).
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2017/12/sernik-mango/