Zupa z pieczonej papryki i bakłażana
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Gęsta zupa z pieczonej papryki i bakłażanów z dodatkiem orzechów włoskich i pasty tahini. Podana z parmezanową śmietaną
Author:
Serves: 5
Ingredients
  • 2 bakłażany
  • 4 papryki
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • duża garść orzechów włoskich
  • 1i ½ litra wywaru warzywnego (albo rosołku)
  • 1 puszka pomidorów w zalewie ( w sezonie na pomidory mozna użyć świeżych i należy je upiec razem z pozostałymi warzywami)
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania
  • 150 ml śmietany
  • kawałek ( ok 30 g) startego parmezanu
  • posiekana natka pietruszki albo bazylia
  • do posypania posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie)
  • grzanki skropione oliwą
Instructions
  1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  2. Bakłażany pokroić na kawałki, przełożyć do miski, polać 5 łyżkami oliwy i wymieszać.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią bakłażany.
  4. Papryki umyć, wykroić zielone szypułki i pozbawić gniazd nasiennych. Położyć na blasze, spodami do góry.
  5. Piec 30 minut, co jakiś czas mieszając bakłażany i przekręcając paprykę, żeby się opiekła z każdej strony - paprykę wyjąć i przełożyć do foliowej torebki. Bakłażany odstawić.
  6. Po 10-15 minutach jak papryka przestygnie wyjąć z torebki i zdjąć z niej skórkę.
  7. Skórka powinna gładko odchodzić ale jak nie będzie to nie trzeba się przejmować, wszystko i tak się zblenduje.
  8. Wszystkie składniki zupy (pieczone warzywa, rosół i resztę składników) umieścić w blenderze i zmiksować ( można też blenderem ręcznym). Ja to robiłam w 2 porcjach.
  9. Zupę przelać do garnka i zagotować, gotować ok 10 minut pod przykryciem. Doprawić solą i pieprze, w razie potrzeby
  10. Śmietanę wymieszać z tartym parmezanem i posiekaną natką/kolendrą.
  11. Zupę podawać ze śmietaną i pokruszonymi orzechami oraz grzankami polanymi oliwą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/01/zupa-z-pieczonych-baklazanow-papryki/