Gęsta zupa z pieczonej papryki i bakłażanów z dodatkiem orzechów włoskich i pasty tahini. Podana z parmezanową śmietaną
Author: Cooking for Emily
Serves: 5
Ingredients
2 bakłażany
4 papryki
6 łyżek oliwy
2 cebule
3 ząbki czosnku
duża garść orzechów włoskich
1i ½ litra wywaru warzywnego (albo rosołku)
1 puszka pomidorów w zalewie ( w sezonie na pomidory mozna użyć świeżych i należy je upiec razem z pozostałymi warzywami)
2 łyżeczki pasty tahini
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
do podania
150 ml śmietany
kawałek ( ok 30 g) startego parmezanu
posiekana natka pietruszki albo bazylia
do posypania posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie)
grzanki skropione oliwą
Instructions
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Bakłażany pokroić na kawałki, przełożyć do miski, polać 5 łyżkami oliwy i wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią bakłażany.
Papryki umyć, wykroić zielone szypułki i pozbawić gniazd nasiennych. Położyć na blasze, spodami do góry.
Piec 30 minut, co jakiś czas mieszając bakłażany i przekręcając paprykę, żeby się opiekła z każdej strony - paprykę wyjąć i przełożyć do foliowej torebki. Bakłażany odstawić.
Po 10-15 minutach jak papryka przestygnie wyjąć z torebki i zdjąć z niej skórkę.
Skórka powinna gładko odchodzić ale jak nie będzie to nie trzeba się przejmować, wszystko i tak się zblenduje.
Wszystkie składniki zupy (pieczone warzywa, rosół i resztę składników) umieścić w blenderze i zmiksować ( można też blenderem ręcznym). Ja to robiłam w 2 porcjach.
Zupę przelać do garnka i zagotować, gotować ok 10 minut pod przykryciem. Doprawić solą i pieprze, w razie potrzeby
Śmietanę wymieszać z tartym parmezanem i posiekaną natką/kolendrą.
Zupę podawać ze śmietaną i pokruszonymi orzechami oraz grzankami polanymi oliwą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/01/zupa-z-pieczonych-baklazanow-papryki/