Lekkie i chrupiące kotlety ryżowe z marchewką i jogurtowym sosem
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
Ingredients
1 szklanka ryżu
½ szklanki płatków owsianych
3 ząbki czosnku
2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
⅔ łyżeczki soli
⅔ łyżeczki pieprzu
2 duże marchewki
½ pudełeczka sera ricotta (125 g)
4 jajka
olej do smażenia
SOS
200 ml jogurtu naturalnego
¼ pęczka posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny (lub limonki)
sól,pieprz do smaku
Instructions
Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( można też wykorzystać resztki).
Do robota kuchennego dodać posiekany czosnek, posiekane dymki oraz płatki owsiane - rozdrobnić.
Marchewki zetrzeć na tarce - dodać do płatków wraz z ryżem, solą i pieprzem, zmiksować lekko rozdrabniając marchewki i ryż i na koniec dodać jajka wraz z ricottą, wymieszać na jednolitą masę.
Masę wstawić do lodówki na minimum 30 minut ( można przygotować wcześniej i zostawić na noc).
Wszystkie składniki sosu zmieszać i odstawić do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej, masę nabierać łyżką i rozpłaszczać na patelni na cienkie placki ( masa jest dość lepiąca więc ja rozpłaszczałam drugą łyżką, moczoną w wodzie).
Podawać z sosem jogurtowym i ewentualnie skropione limonką
Smażyć z obu stron aż będą rumiane i chrupkie.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/01/kotlety-ryzowe-z-marchewka/