Kotlety ryżowe z marchewką
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Lekkie i chrupiące kotlety ryżowe z marchewką i jogurtowym sosem
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 1 szklanka ryżu
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
  • ⅔ łyżeczki soli
  • ⅔ łyżeczki pieprzu
  • 2 duże marchewki
  • ½ pudełeczka sera ricotta (125 g)
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • SOS
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • ¼ pęczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub limonki)
  • sól,pieprz do smaku
Instructions
  1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( można też wykorzystać resztki).
  2. Do robota kuchennego dodać posiekany czosnek, posiekane dymki oraz płatki owsiane - rozdrobnić.
  3. Marchewki zetrzeć na tarce - dodać do płatków wraz z ryżem, solą i pieprzem, zmiksować lekko rozdrabniając marchewki i ryż i na koniec dodać jajka wraz z ricottą, wymieszać na jednolitą masę.
  4. Masę wstawić do lodówki na minimum 30 minut ( można przygotować wcześniej i zostawić na noc).
  5. Wszystkie składniki sosu zmieszać i odstawić do lodówki.
  6. Na patelni rozgrzać olej, masę nabierać łyżką i rozpłaszczać na patelni na cienkie placki ( masa jest dość lepiąca więc ja rozpłaszczałam drugą łyżką, moczoną w wodzie).
  7. Podawać z sosem jogurtowym i ewentualnie skropione limonką
  8. Smażyć z obu stron aż będą rumiane i chrupkie.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/01/kotlety-ryzowe-z-marchewka/