Śniadaniowe placuszki dyniowe
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ingredients
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanili
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka pure z dyni
  • opcjonalnie cynamon (ok ½ łyzeczki)
Instructions
  1. Zrobić rozczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru 25 g drożdży, ¼ szklanki ciepłego mleko.
  2. Wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, postawić w ciepłym miejscu i czekać aż podwoi swoją objętość (ok. 15 minut).
  3. Jajka ubić z cukrem, dodać sól i ekstrakt wanilii, wymieszać.
  4. Dodać dynię, mąkę, mleko i rozczyn, dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Odstawić do wyrośnięcia (ok 15 -20 minut).
  5. Smażyć na oleju. Odsączyć z tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  6. Można też podawać z konfiturą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/09/sniadaniowe-placuszki-dyniowe/