Drożdżowe bułeczki pomarańczowe nadziane słodkim, pomarańczowym masłem z żurawiną
Author: Cooking for Emily
Serves: 12
Ingredients
CIASTO
7 g drożdży
2 łyżki cukru
1 żółtko jajka
⅓ szklanki soku pomarańczowego
3 łyżki masła
1 i ⅔ szklanki mąki
NADZIENIE
100 miękiego masła
¼ szklanki cukru trzcinowego
skorka z pomarańczy
szczypta kardamonu ( opcjonalnie)
70 g żurawin
tłuszcz do wysmarowania formy na muffinki
Instructions
Drożdże rozpuścić z 1 łyżką cukru w 3 łyżkach ciepłej wody i odstawić na 10 minut żeby wyrosły.
Masło rozpuścić w garnku, lekko przestudzić
Do dużej miski dodać żółtko, pozostałą łyżkę cukru, masło i sok pomarańczowy - zmiksować na gładką masę.
Do miski dodać mąkę i drożdże, wymieszać wszystkie składniki a następnie wyrabiać przez ok 10 minut, Ciasto powinno być gładkie i zupełnie odchodzić od ręki.
Ciasto podsypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Żurawinę posiekać na drobno
Przygotować nadzienie - zmiksować masło z cukrem i kardamonem, dodać żurawinę i skórkę z pomarańczy - wymieszać.
Ciasto rozwałkować na długi prostokąt (długość ok 35 -40 cm).
Ułożyć na nim nadzienie zostawiając z jednej strony ok 2 cm wolne.
Zwinąć ciasto w rulon. Uformować równy wałek i pociąć go na 12 równych plasterków.
Formę do muffinek wysmarować tłuszczem ( np. masło). Ułożyć w niej plasterki ciasta i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę ale można też na noc, żeby rano szybko upiec i cieszyć się nimi do porannej kawy.
Piec ok 15 min w 180 stopniach
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/02/drozdzowe-buleczki-pomaranczowe-z-zurawina/