Drożdżowe babeczki pomarańczowe z żurawiną
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Drożdżowe bułeczki pomarańczowe nadziane słodkim, pomarańczowym masłem z żurawiną
Author:
Serves: 12
Ingredients
  • CIASTO
  • 7 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko jajka
  • ⅓ szklanki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 i ⅔ szklanki mąki
  • NADZIENIE
  • 100 miękiego masła
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • skorka z pomarańczy
  • szczypta kardamonu ( opcjonalnie)
  • 70 g żurawin
  • tłuszcz do wysmarowania formy na muffinki
Instructions
  1. Drożdże rozpuścić z 1 łyżką cukru w 3 łyżkach ciepłej wody i odstawić na 10 minut żeby wyrosły.
  2. Masło rozpuścić w garnku, lekko przestudzić
  3. Do dużej miski dodać żółtko, pozostałą łyżkę cukru, masło i sok pomarańczowy - zmiksować na gładką masę.
  4. Do miski dodać mąkę i drożdże, wymieszać wszystkie składniki a następnie wyrabiać przez ok 10 minut, Ciasto powinno być gładkie i zupełnie odchodzić od ręki.
  5. Ciasto podsypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Żurawinę posiekać na drobno
  7. Przygotować nadzienie - zmiksować masło z cukrem i kardamonem, dodać żurawinę i skórkę z pomarańczy - wymieszać.
  8. Ciasto rozwałkować na długi prostokąt (długość ok 35 -40 cm).
  9. Ułożyć na nim nadzienie zostawiając z jednej strony ok 2 cm wolne.
  10. Zwinąć ciasto w rulon. Uformować równy wałek i pociąć go na 12 równych plasterków.
  11. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem ( np. masło). Ułożyć w niej plasterki ciasta i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę ale można też na noc, żeby rano szybko upiec i cieszyć się nimi do porannej kawy.
  12. Piec ok 15 min w 180 stopniach
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/02/drozdzowe-buleczki-pomaranczowe-z-zurawina/