Klasyczny francuski przepis - królik w sosie musztardowym
Author: Cooking for Emily
Serves: 6
Ingredients
1 królik o wadze ok 1.5 kg
1 królik o wadze ok 1.5 kg
2 łyżki masła
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki oliwy
4 szalotki
4 szalotki
200 ml białego wytrawnego wina
200 ml białego wytrawnego wina
2- 3 szklanki wody
2- 3 szklanki wody
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżeczki musztardy dijon
3 łyżeczki musztardy dijon
sól, pieprz do smaku
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
Instructions
Królika poporcjować ( mi wychodzi 6 porcji). Posypać solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać po jednej łyżce oliwy i masła, usmażyć królika na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz.
Szalotkę posiekać.
Na patelnię dodać pozostałą łyżkę masła i wrzucić szalotkę, usmażyć na rumiano.
Na patelnię przełożyć z powrotem królika ( wraz z sosem który wyciekł z królika). Chwilę podsmażyć i wlać wino.
Smażyć aż wino w większości wyparuje, wlać wodę (powinna w większości przykrywać królika) i całość przemieszać lekko.
Jeżeli macie patelnię z wyjmowaną rączką to wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Jeżeli nie macie to można przełożyć całość do formy do zapiekania albo do garnka.
Piec w piekarniku, albo gotować w garnku na ogniu przez ok 40 minut aż królik zmięknie (w piekarniku trzeba mięso co jakiś czas przewracać, żeby się zbytnio nie przypiekło).
Wyjąć patelnię/naczynie do zapiekania z piekarnika.
Królika wyjąć na talerz
Do miski przelać kilka łyżek sosu z gotowania królika, dodać śmietanę i musztardę i dokładnie wymieszać- przelać do sosu i dokładnie przemieszać, doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć królika do sosu i piec/gotować jeszcze 10 minut.
Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/03/krolik-w-sosie-musztardowym/