Królik w sosie musztardowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Klasyczny francuski przepis - królik w sosie musztardowym
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • 1 królik o wadze ok 1.5 kg
  • 1 królik o wadze ok 1.5 kg
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szalotki
  • 4 szalotki
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2- 3 szklanki wody
  • 2- 3 szklanki wody
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • sól, pieprz do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
Instructions
  1. Królika poporcjować ( mi wychodzi 6 porcji). Posypać solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać po jednej łyżce oliwy i masła, usmażyć królika na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz.
  3. Szalotkę posiekać.
  4. Na patelnię dodać pozostałą łyżkę masła i wrzucić szalotkę, usmażyć na rumiano.
  5. Na patelnię przełożyć z powrotem królika ( wraz z sosem który wyciekł z królika). Chwilę podsmażyć i wlać wino.
  6. Smażyć aż wino w większości wyparuje, wlać wodę (powinna w większości przykrywać królika) i całość przemieszać lekko.
  7. Jeżeli macie patelnię z wyjmowaną rączką to wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  8. Jeżeli nie macie to można przełożyć całość do formy do zapiekania albo do garnka.
  9. Piec w piekarniku, albo gotować w garnku na ogniu przez ok 40 minut aż królik zmięknie (w piekarniku trzeba mięso co jakiś czas przewracać, żeby się zbytnio nie przypiekło).
  10. Wyjąć patelnię/naczynie do zapiekania z piekarnika.
  11. Królika wyjąć na talerz
  12. Do miski przelać kilka łyżek sosu z gotowania królika, dodać śmietanę i musztardę i dokładnie wymieszać- przelać do sosu i dokładnie przemieszać, doprawić solą i pieprzem.
  13. Przełożyć królika do sosu i piec/gotować jeszcze 10 minut.
  14. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/03/krolik-w-sosie-musztardowym/