Proste lekki danie - chrupiące placki z batatów podane z avocado i jajkiem w koszulce
Serves: 3
Ingredients
2 średniej wielkości słodkie ziemniaki
2 łyżki mąki ryżowej
3 jajka
⅓ łyżeczki soli
do smażenia: olej rzepakowy albo kokosowy
do podania
3 jajka w koszulce
1-2 avocado
szczypiorek
Instructions
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce.
Jajka rozbełtać w misce z solą.
Do startych batatów dodać mąkę i wymieszać a następnie jajka i ponownie wymieszać.
Odstawić na 5 minut.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i nakładać małe porcje masy z batatów - rozpłaszczać łyżeszką, żeby utworzyły płaskie, zwarte i nieduże placki.
Smażyć z obu stron - ale trzeba poczekać aż jedna strona się dobrze podsmaży zanim przewrócicie na drugą stroną ( żeby się nie rozpadły). Delikatnie przekładać na ręcznik papierowy.
W czasie smażenia przygotować jajka w koszulce.
Mój patent - zagotować wodę w garnku, filiżankę wyłożyć folią spożywcza, tak, żeby wystawały brzegi, lekko natłuścić (np olejem) - wbić jajko, folię zebrać u góry i uformować w sakiewkę.
Włożyć do gotującej się wody tak, żeby góra wystawała z garnka i gotować ok 1,5 - 2 minuty.
Ciepłe placki podawać z plasterkami avocado, jajkiem i szczypiorkiem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/03/placki-z-batatow-z-jajkiem-i-avocado/