Placki z batatów z jajkiem i avocado
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Proste lekki danie - chrupiące placki z batatów podane z avocado i jajkiem w koszulce
Serves: 3
Ingredients
  • 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 3 jajka
  • ⅓ łyżeczki soli
  • do smażenia: olej rzepakowy albo kokosowy
  • do podania
  • 3 jajka w koszulce
  • 1-2 avocado
  • szczypiorek
Instructions
  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce.
  2. Jajka rozbełtać w misce z solą.
  3. Do startych batatów dodać mąkę i wymieszać a następnie jajka i ponownie wymieszać.
  4. Odstawić na 5 minut.
  5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i nakładać małe porcje masy z batatów - rozpłaszczać łyżeszką, żeby utworzyły płaskie, zwarte i nieduże placki.
  6. Smażyć z obu stron - ale trzeba poczekać aż jedna strona się dobrze podsmaży zanim przewrócicie na drugą stroną ( żeby się nie rozpadły). Delikatnie przekładać na ręcznik papierowy.
  7. W czasie smażenia przygotować jajka w koszulce.
  8. Mój patent - zagotować wodę w garnku, filiżankę wyłożyć folią spożywcza, tak, żeby wystawały brzegi, lekko natłuścić (np olejem) - wbić jajko, folię zebrać u góry i uformować w sakiewkę.
  9. Włożyć do gotującej się wody tak, żeby góra wystawała z garnka i gotować ok 1,5 - 2 minuty.
  10. Ciepłe placki podawać z plasterkami avocado, jajkiem i szczypiorkiem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/03/placki-z-batatow-z-jajkiem-i-avocado/