Mięciutkie kluseczki z mąki i ziemniaków w sosie śmietanowo-serowym ze szpinakiem.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
GNOCCHI
1 kg ziemniaków
pół szklanki mąki
1 jajko
sól, pieprz
SOS
250 g szpinaku młodego
po łyżce masła i oliwy
ząbek czosnku
250 ml śmietanki 18 %
100 g sera pleśniowego (z niebieską skórką)
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny
Instructions
Ziemniaki umyć i zalać wodą. Nie obierać. Gotować aż będą miękkie.
Można je też ponakłuwać widelcem i upiec w łupinkach około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Lekko przestudzić. Obrać i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Przełożyć ziemniaki do miski i dodać rozbełtane jajko, sól i pieprz. Wymieszać ręką, dodawać stopniowo mąkę wyrabiając ciasto. Po dodaniu całej mąki ciasto powinno stanowić zwartą kulę, nie wyrabiać dłużej.
Stół albo stolnicę wysypać obficie mąką.
W garnku zagotować wodę i posolić ją.
Oddzielić garść ciasta i ukręcić z niej długi i cienki wałek, nożem odkrajać ok 2 cm paski. Każdy kawałek w rękach uformować w kuleczkę, którą następnie trzeba przygnieść lekko widelcem żeby powstał charakterystyczny wzorek.
Tak postąpić z całym ciastem.
Gnocchi gotować partiami, wkładając do garnka tylko tyle, żeby nie nachodziły na siebie.Poczekać aż wypłyną na wierzch i gotować jeszcze przez ok 2-3 minuty.
Wykładać na talerz/tacę w pojedynczej warstwie.
SOS:
Szpinak umyć i odcisnąć wodę, posiekać.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać posiekany ząbek czosnku lekko podsmażyć.
Dodać szpinak i chwilę poddusić aż zmięknie.
Na patelnię dodać śmietankę i ser pleśniowy, czekać aż sę podgrzeje a ser się rozpuści.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Gnocchi podawać polane sosem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/09/gnocchi-sosie-szpinakowo-smietanowym/