Gnocchi w sosie szpinakowo-śmietanowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Mięciutkie kluseczki z mąki i ziemniaków w sosie śmietanowo-serowym ze szpinakiem.
Author:
Ingredients
  • GNOCCHI
  • 1 kg ziemniaków
  • pół szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • SOS
  • 250 g szpinaku młodego
  • po łyżce masła i oliwy
  • ząbek czosnku
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • 100 g sera pleśniowego (z niebieską skórką)
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
Instructions
  1. Ziemniaki umyć i zalać wodą. Nie obierać. Gotować aż będą miękkie.
  2. Można je też ponakłuwać widelcem i upiec w łupinkach około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  3. Lekko przestudzić. Obrać i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków.
  4. Przełożyć ziemniaki do miski i dodać rozbełtane jajko, sól i pieprz. Wymieszać ręką, dodawać stopniowo mąkę wyrabiając ciasto. Po dodaniu całej mąki ciasto powinno stanowić zwartą kulę, nie wyrabiać dłużej.
  5. Stół albo stolnicę wysypać obficie mąką.
  6. W garnku zagotować wodę i posolić ją.
  7. Oddzielić garść ciasta i ukręcić z niej długi i cienki wałek, nożem odkrajać ok 2 cm paski. Każdy kawałek w rękach uformować w kuleczkę, którą następnie trzeba przygnieść lekko widelcem żeby powstał charakterystyczny wzorek.
  8. Tak postąpić z całym ciastem.
  9. Gnocchi gotować partiami, wkładając do garnka tylko tyle, żeby nie nachodziły na siebie.Poczekać aż wypłyną na wierzch i gotować jeszcze przez ok 2-3 minuty.
  10. Wykładać na talerz/tacę w pojedynczej warstwie.
  11. SOS:
  12. Szpinak umyć i odcisnąć wodę, posiekać.
  13. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać posiekany ząbek czosnku lekko podsmażyć.
  14. Dodać szpinak i chwilę poddusić aż zmięknie.
  15. Na patelnię dodać śmietankę i ser pleśniowy, czekać aż sę podgrzeje a ser się rozpuści.
  16. Doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
  17. Gnocchi podawać polane sosem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/09/gnocchi-sosie-szpinakowo-smietanowym/