Makaron z pesto z avocado i szpinaku
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Szybkie w przygotowaniu, kremowe pesto z avocado i szpinaku z dodatkiem ziaren słonecznika. Do makaronu albo jako dip do warzyw
Author:
Ingredients
  • 1 szklanka szpinaku
  • 1 avocado
  • 75 g startego parmezanu
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • ¾ łyżeczki oliwy
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki wody
  • do podania- makaron
Instructions
  1. Nasiona słonecznika zalać wodą na 30 minut a następnie odsączyć z wody.
  2. Wszystkie składniki pesto umieścić w blenderze i zmiksować na gładko dodając trochę wody do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Ugotowany makaron wymieszać z pesto ( można dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu)
  4. Pozostałe pesto umieścić w pudełku i szczelnie zamknąć.
  5. Można wykorzystać jako pastę do grzanek albo dip do warzyw.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/04/makaron-z-pesto-z-avocado-i-szpinaku/