Odwrócone ciasto z gruszkami, czekoladą i orzechami zamiast mąki
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ingredients
  • 150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao. min. 70%
  • 110g masła pokrojonego w kawałki
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 200g orzechów laskowych
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 3 gruszki
  • łyżka drobnego trzcinowego cukru
  • kawałek masła do wysmarowania formy
Instructions
  1. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Orzechy uprażyć na patelni albo w piekarniku ( trzeba uważać bo łatwo można je spalić). Po przestudzeniu orzechy zmielić.
  3. Okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym brzegiem (20-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Spód dobrze wysmarować masłem i wysypać łyżkę cukru trzcinowego. Gruszki obrać i pokroić na ósemki – ułożyć je na spodzie formy do pieczenie w okręgu.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  5. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować ok 5 minut. Dodać orzechy i wymieszać.
  6. Do czekolady z masłem dodać sól a następnie przełożyć do masy z orzechami i dobrze wymieszać.
  7. Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać do reszty masy cały czas mieszając.
  8. Masę wylać na gruszki,
  9. Piec 40 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/09/odwrocone-ciasto-gruszkami-czekolada-orzechami-zamiast-maki/