Odwrócone ciasto z gruszkami, czekoladą i orzechami zamiast mąki
Prep time
Cook time
Total time
Ingredients
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao. min. 70%
110g masła pokrojonego w kawałki
100 g cukru
4 jajka
200g orzechów laskowych
⅓ łyżeczki soli
3 gruszki
łyżka drobnego trzcinowego cukru
kawałek masła do wysmarowania formy
Instructions
Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Orzechy uprażyć na patelni albo w piekarniku ( trzeba uważać bo łatwo można je spalić). Po przestudzeniu orzechy zmielić.
Okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym brzegiem (20-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Spód dobrze wysmarować masłem i wysypać łyżkę cukru trzcinowego. Gruszki obrać i pokroić na ósemki – ułożyć je na spodzie formy do pieczenie w okręgu.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować ok 5 minut. Dodać orzechy i wymieszać.
Do czekolady z masłem dodać sól a następnie przełożyć do masy z orzechami i dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać do reszty masy cały czas mieszając.
Masę wylać na gruszki,
Piec 40 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/09/odwrocone-ciasto-gruszkami-czekolada-orzechami-zamiast-maki/