Pieczone kotlety z fasoli i batatów
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pieczone kotlety z fasoli i batatów, podane z guacamole i salsą z pomidorów. Pyszny obiad wegetariański.
Author:
Ingredients
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule
  • 2 bataty średniej wielkości
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • pól pęczka kolendry, posiekanej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • DO PODANIA
  • guacamole ( rozgniecione avocado, sok z limonki, trochę drobno posiekanej czerwonej cebuli, troszkę rozgniecionego czosnku)
  • salsa z pomidorów ( 3 pomidory pokrojone w kostkę, pół czerwonej cebuli drobno posiekanej, trochę posiekanego chilli, łyżka soku z limonki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, garść posiekanej kolendry)
Instructions
  1. Cebulę posiekać.
  2. Bataty obrać i zetrzeć ( najlepiej za pomocą spiralizera do warzyw, ale można też na tarce)
  3. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, przesmażyć aż się zeszkli, dodać bataty i smażyć ok 10-15 minut aż zmiękną, na koniec dodać przyprawy i dobrze wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
  4. Fasolę odsączyć i przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
  5. Do fasoli dodać przestudzone bataty, jajko i kolendrę, doprawić masę solą i pieprzem, dokładnie wymieszać ( najlepiej ręką). Odstawić do lodówki na ok godzinę,
  6. Z masy ulepić kotlety i najlepiej jeszcze raz odstawić do lodówki na jakiś czas.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarować oliwą, wyłożyć kotlety.
  9. Piec ok 25-30 minut, przewrócić w połowie pieczenia na drugą stronę.
  10. Podawać z guacamole i salsą z pomidora
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/05/pieczone-kotlety-z-fasoli-i-batatow/