Placek z dynią, serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Placek z ciasta kruchego z farszem z dyni, sera pleśniowego i karmelizowanej cebulki. Można też go upiec w formie tarty.
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • CIASTO:
  • 300 g mąki
  • 180 gr masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • NADZIENIE
  • 1 i ½ kg dyni
  • 2 cebule
  • 150 gr sera pleśniowego ( np lazur)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • DODATKOWO: rozkłócone żółtko do posmarowania ciasta
Instructions
  1. Ciasto:
  2. Przesiać mąkę, dodać sól i masło pocięte w kawałki. Mieszać palcami aż powstanie kruszonka. Dodać jajko, śmietanę I wyrobić ciasto.
  3. Przykryć torebką foliową I odstawić na minimum 30 minut do lodówki.
  4. Nadzienie:
  5. Pokroić dynię w kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  6. Piec aż dynia stanie się miękka (zależy to od dyni – ok 20-25 minut – ma być miękka ale nie może się rozpadać). Odstawić.
  7. W czasie pieczenia dyni przygotować cebulkę – należy ją obrać I pokroić na półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę. Smażyć na wolnym ogniu ok 15 minut, dodać cukier i mieszając smażyć kolejne 5 minut aż lekko się skarmelizuje.
  8. Cebulę przełożyć do dyni. Całość ostudzić.
  9. Do przestudzonego farszu dodać pokruszony ser.
  10. Rozwałkować ciasto w formie koła – przenieść na dużą blachę do pieczenia, lekko wysypaną mąką.
  11. Na środku koła ułożyć nadzienie, równomiernie je rozłożyć po cieście, pozostawiając ok 5 cm od brzegów. Następnie lekko zagiąć pozostawione ciasto do środka żeby całość utworzyła okrągły placek z ciastem zawiniętym na bokach I odkrytym farszem na środku.
  12. Można wysmarować zawinięte brzegi ciasta rozkłóconym żółtkiem, żeby się ładnie upiekło na złoty kolor.
  13. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się upiecze.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/09/placek-dynia-serem-plesniowym-karmelizowana-cebula/