Placek z dynią, serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą
Prep time
Cook time
Total time
Placek z ciasta kruchego z farszem z dyni, sera pleśniowego i karmelizowanej cebulki. Można też go upiec w formie tarty.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
CIASTO:
300 g mąki
180 gr masła
3 łyżki gęstej śmietany 18%
1 jajko
¼ łyżeczki soli
NADZIENIE
1 i ½ kg dyni
2 cebule
150 gr sera pleśniowego ( np lazur)
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka brązowego cukru
DODATKOWO: rozkłócone żółtko do posmarowania ciasta
Instructions
Ciasto:
Przesiać mąkę, dodać sól i masło pocięte w kawałki. Mieszać palcami aż powstanie kruszonka. Dodać jajko, śmietanę I wyrobić ciasto.
Przykryć torebką foliową I odstawić na minimum 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
Pokroić dynię w kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec aż dynia stanie się miękka (zależy to od dyni – ok 20-25 minut – ma być miękka ale nie może się rozpadać). Odstawić.
W czasie pieczenia dyni przygotować cebulkę – należy ją obrać I pokroić na półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę. Smażyć na wolnym ogniu ok 15 minut, dodać cukier i mieszając smażyć kolejne 5 minut aż lekko się skarmelizuje.
Cebulę przełożyć do dyni. Całość ostudzić.
Do przestudzonego farszu dodać pokruszony ser.
Rozwałkować ciasto w formie koła – przenieść na dużą blachę do pieczenia, lekko wysypaną mąką.
Na środku koła ułożyć nadzienie, równomiernie je rozłożyć po cieście, pozostawiając ok 5 cm od brzegów. Następnie lekko zagiąć pozostawione ciasto do środka żeby całość utworzyła okrągły placek z ciastem zawiniętym na bokach I odkrytym farszem na środku.
Można wysmarować zawinięte brzegi ciasta rozkłóconym żółtkiem, żeby się ładnie upiekło na złoty kolor.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się upiecze.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/09/placek-dynia-serem-plesniowym-karmelizowana-cebula/