Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Mistrzowskie połączenie smaków - pieczony bakłażan, sos na bazie tahini i orzeźwiające pestki granatu
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 1 duży kalafior lub dwa małe
  • 2 łyżki oliwy
  • sól,pieprz
  • do podania - ok ½ szklanki pestek z granatu
  • posiekana natka
  • SOS:
  • ½ szklanki nerkowców namoczonych w wodzie ( najlepiej na noc albo na minimum 4 godziny)
  • 2 łyżki sosu tahini
  • 5 ząbków czosnku (trzeba je upiec z kalafiorem)
  • ok 5 łyżek wody ( lub więcej jak chcecie rzadszy sos)
  • ⅓ łyżeczki soli
Instructions
  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3. Kalafior umyć i pokroić na 1 cm plastry.
  4. Kłaść delikatnie kalafior na blasze, lekko skrapiając oliwą, soląc i pieprząc z obu stron.
  5. NA blachę wyłożyć też ząbki czosnku w łupinkach.
  6. Piec 25- 30 minut, w połowie przewrócić kalafior.
  7. Przygotować sos - wszystkie składniki sosu, wraz z obranymi ząbkami czosnku umieścić w blenderze/mikserze i zmiksować na gładki sos ( kilka dobrych minut, żeby był gładki)
  8. Podawać kalafiora polanego sosem i posypanego pestkami granatu i natką pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/05/pieczony-kalafior-z-sosem-tahini-i-granatem/