Ziemniaczana sałatka ze szparagami w pesto
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Wiosenna ziemniaczana sałatka ze szparagami i jajkami przepiórczymi w pesto
Author:
Serves: 5
Ingredients
  • 800 g ziemniaków młodych
  • pęczek szparagów
  • jajka przepiórcze (15 sztuk) - można zastąpić zwykłymi jajkami ok 5 sztuk
  • 50 g parmezanu
  • pesto:
  • ok 50 g orzeszków piniowych i/lub płatków migdałowych ( ja miałam mieszankę)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże garście mieszanych ziół - u mnie bazylia, koperek i natka pietruszki
  • 100 ml oliwy
  • 3 łyżki octu (winny albo ryżowy) albo 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Instructions
  1. Ziemniaki ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
  2. Jajka ugotować, obrać i przekroić na połówki ( duże jajka posiekać w kostkę)
  3. Szparagi pozbawić końcówek, obrać, pokroić na kawałki ( każdy szparag na 3 części) i ugotować. Parmezan zetrzeć.
  4. Pesto zmiksować na gładko.
  5. Wymieszać składniki sałatki z pesto, odstawić na minimum 30 minut, żeby się przegryzła.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/06/ziemniaczana-salatka-ze-szparagami-w-pesto/