Ziemniaczana sałatka ze szparagami w pesto
Author: Cooking for Emily
Serves: 5
- 800 g ziemniaków młodych
- pęczek szparagów
- jajka przepiórcze (15 sztuk) - można zastąpić zwykłymi jajkami ok 5 sztuk
- 50 g parmezanu
- pesto:
- ok 50 g orzeszków piniowych i/lub płatków migdałowych ( ja miałam mieszankę)
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże garście mieszanych ziół - u mnie bazylia, koperek i natka pietruszki
- 100 ml oliwy
- 3 łyżki octu (winny albo ryżowy) albo 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- Ziemniaki ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
- Jajka ugotować, obrać i przekroić na połówki ( duże jajka posiekać w kostkę)
- Szparagi pozbawić końcówek, obrać, pokroić na kawałki ( każdy szparag na 3 części) i ugotować. Parmezan zetrzeć.
- Pesto zmiksować na gładko.
- Wymieszać składniki sałatki z pesto, odstawić na minimum 30 minut, żeby się przegryzła.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/06/ziemniaczana-salatka-ze-szparagami-w-pesto/
3.5.3251