Muffinki ze szpinakiem, fetą i ziołowym serkiem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Propozycja na śniadanie lub w charakterze przekąski. Można też serek zastąpić pestkami słonecznika lub dyni (posypać przed upieczeniem) - wtedy będą idealne do spakowania do szkoły alb do pracy.
Serves: 12
Ingredients
  • 250 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g sera feta
  • NA WIERZCH:
  • 250 g serka z ziołami (można użyć naturalnego serka i dosypać ulubione zioła suszone i dodać trochę czosnku)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Instructions
  1. Czosnek posiekać, rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i dodać czosnek. Smażyć ok 1 minuty i wrzucić umyty szpinak. Smażyć, mieszając z czosnkiem aż cały szpinak straci swoją objętość – przełożyć go następnie na sitko i dobrze odsączyć. Odsączony szpinak posiekać.
  2. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko, jogurt, olej, sól i cukier. Ciasto dobrze zmieszać – najlepiej mikserem.
  3. Dodać szpinak i pokruszoną fetę – delikatnie zmieszać z ciastem.
  4. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Formę na muffinki (12 sztuk) wyłożyć papierkami.
  5. Nakładać po dwie łyżki ciasta.
  6. Muffinki piec 20-25 minut. Lekko przestudzić.
  7. W misce wymieszać serek i jogurt i następnie udekorować każdą muffinkę- używając rękawa cukierniczego lub nakładając serek łyżką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/muffinki-szpinakiem-feta-ziolowym-serkiem/