Propozycja na śniadanie lub w charakterze przekąski. Można też serek zastąpić pestkami słonecznika lub dyni (posypać przed upieczeniem) - wtedy będą idealne do spakowania do szkoły alb do pracy.
Serves: 12
Ingredients
250 g szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenie
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
½ szklanki mleka
4 łyżki jogurtu naturalnego
½ szklanki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
100 g sera feta
NA WIERZCH:
250 g serka z ziołami (można użyć naturalnego serka i dosypać ulubione zioła suszone i dodać trochę czosnku)
3 łyżki jogurtu naturalnego
Instructions
Czosnek posiekać, rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i dodać czosnek. Smażyć ok 1 minuty i wrzucić umyty szpinak. Smażyć, mieszając z czosnkiem aż cały szpinak straci swoją objętość – przełożyć go następnie na sitko i dobrze odsączyć. Odsączony szpinak posiekać.
Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko, jogurt, olej, sól i cukier. Ciasto dobrze zmieszać – najlepiej mikserem.
Dodać szpinak i pokruszoną fetę – delikatnie zmieszać z ciastem.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Formę na muffinki (12 sztuk) wyłożyć papierkami.
Nakładać po dwie łyżki ciasta.
Muffinki piec 20-25 minut. Lekko przestudzić.
W misce wymieszać serek i jogurt i następnie udekorować każdą muffinkę- używając rękawa cukierniczego lub nakładając serek łyżką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/muffinki-szpinakiem-feta-ziolowym-serkiem/