Crumble z truskawkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Crumble z truskawkami, czerwcowy klasyk - na deser z gałką lodów waniliowych lub na śniadanie z jogurtem naturalnym
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • Kruszonka:
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki serka naturalnego ( typu twój smak)
  • Poza tym
  • ok 1 kg truskawek
  • opcjonalnie - 2 łyżki cukru kokosowego, albo syropu z agawy
Instructions
  1. Składniki kruszonki umieścić w misce i zagnieść palcami aż powstaną grudki, odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
  2. Truskawki umyć, wyszypułkować, większe podzielić na połówki, przełożyć do naczynia do zapiekania.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  4. Na wierzch truskawek położyć kruszonkę ( jak zbije się w zbyt grube grudki to porozdzielać palcami).
  5. Piec ok 25 minut aż kruszonka się upiecze.
  6. Podawać z lodami waniliowymi lub jogurtem naturalnym.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/06/crumble-z-truskawkami/