Pieczony naleśnik - dutch baby wygodna alternatywa dla klasycznych naleśników
Author: Cooking for Emily
Serves: 2
Ingredients
⅔ szklanki mąki
⅔ szklanki mleka (plus 2-3 łyżki)
3 jajka
1 czubata łyżka masła - rozpuścić
do wysmarowania patelni - olej
do podadnia: owoce, cukier puder
Instructions
W misce zmiksować/zblendować mąkę, mleko, jajka i masło - dokładnie na gładką masę.
Najlepiej odstawić na 10-15 minut ale jak nie mamy czasu możemy piec od razu.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Patelnię rozgrzać na ogniu, dodać olej, rozprowadzić i wlać ciasto rozprowadzając po całej patelni. Jak macie duża patelnię ( ja mam 28 cm) to z podanych proporcji wyjdzie jeden duży naleśnik. Jak małą patelnię to jest to porcja na 2 naleśniki.
Patelnię wstawić do piekarnika. Piec 18-20 min aż będzie ładnie zarumieniony.
Posypać owocami i cukrem pudrem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/06/pieczony-nalesnik-czyli-dutch-baby/