Zawijane bułeczki drożdżowe z fetą i pomidorami, przypominające w smaku pizze, doskonałe na przekąskę czy drugie śniadanie
Serves: 12
Ingredients
Ciasto:
250 g mąki
połowa opakowania drożdży ( 3,5 g)
¼ łyżeczki cukru
½ szklanki wody
1 łyżka oliwy
nadzienie:
70 g twardego sera feta ( pokroić w drobne kawałeczki)
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
garść posiekanej bazylii
garść oliwek drobno posiekanych
kilka suszonych pomidorów ( ok 6-7) pociętych w kawałeczki
oliwa do smarowania
orzeszki piniowe do posypania (opcjonalnie)
Instructions
Wodę lekko zagrzać, powinna być lekko ciepła. Dodać drożdże i cukier, wymieszać, zostawić na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać, dodać drożdże z wodą i oliwę - zagnieść ciasto.
Ciasto wyrabiać ręką ok 10 minut, aż będzie zwarte i elastyczne i będzie odchodziło od ręki.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Formę do muffinek wyłożyć papierkami, i każdy papierek lekko posmarować oliwą (najlepiej za pomocą pędzelka).
Ciasto wyłożyć na matę do wałkowania (albo stolnicę lub inną płaską powierzchnię) wysypaną mąką.
Rozwałkować ciasto w prostokątną formę. Mniej więcej na długość ok 40 cm i szerokość ok 20 cm.
Na cieście rozprowadzić koncentrat, zostawiając ok 4 cm wolne z jednego z dłuższych brzegów, posypać oregano, posiekaną drobno fetą, pomidorami suszonymi i oliwkami oraz bazylią.
Zawinąć ciasto w rulon, zaczynając od posmarowanego brzegu. Pokroić ciasto na 12 równych kawałków, przełożyć do papierków na muffinki. Ostawić na 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Wierzch babeczek można posypać orzeszkami piniowymi.
Piec ok 20 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/07/zawijane-buleczki-drozdzowe-z-pomidorami-i-feta/