Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Letnia zapiekanka ryżowa ze szpinakiem, masą jajeczną i pomidorkami.
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • 200 g ryżu
  • 4 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g szpinaku
  • sok z ½ cytryny
  • 100 g startego sera cheddar
  • 40 startego parmezanu
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • sol, pieprz do smaku
  • kilka pomidorków cherry
  • do posypania na wierzch- garść startej mozzarelli albo cheddar
  • masło do wysmarowania formy do pieczenia
Instructions
  1. Ugotować ryż (krócej niż w instrukcji żeby był lekko al dente) i lekko przestudzić.
  2. Szpinak umyć, cebulę i czosnek posiekać.
  3. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i smażyć ok 5 minut, dodać posiekany czosnek, smażyć minutę.
  4. Następnie partiami dodawać posiekany szpinak, aż całość straci objętość. Jeżeli na patelni będzie za dużo wody to zdjąć za pomocą ręcznika papierowego.
  5. Na koniec do szpinaku dodać resztę masła, sok z cytryny , lekko posolić.
  6. Szpinak przełożyć do ryżu i wymieszać.
  7. W misce rozrobić jajka ze śmietaną, dodać sery, sól i pieprz i wymieszać.
  8. Mieszankę dodać do ryżu ze szpinakiem i całość dobrze wymieszać.
  9. Formę do pieczenia wysmarować masłem, piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  10. Do formy przelać masę ryżową, na wierzch wyłożyć pomidorki, lekko je wpychając w masę.
  11. Piec 25 minut, na chwilę wyciągnąć, posypać serem i piec kolejne 10 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/07/zapiekanka-ryzowa-ze-szpinakiem/