Letnia zapiekanka ryżowa ze szpinakiem, masą jajeczną i pomidorkami.
Author: Cooking for Emily
Serves: 6
Ingredients
200 g ryżu
4 łyżki masła
2 cebule
3 ząbki czosnku
400 g szpinaku
sok z ½ cytryny
100 g startego sera cheddar
40 startego parmezanu
4 jajka
4 łyżki śmietany
sol, pieprz do smaku
kilka pomidorków cherry
do posypania na wierzch- garść startej mozzarelli albo cheddar
masło do wysmarowania formy do pieczenia
Instructions
Ugotować ryż (krócej niż w instrukcji żeby był lekko al dente) i lekko przestudzić.
Szpinak umyć, cebulę i czosnek posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i smażyć ok 5 minut, dodać posiekany czosnek, smażyć minutę.
Następnie partiami dodawać posiekany szpinak, aż całość straci objętość. Jeżeli na patelni będzie za dużo wody to zdjąć za pomocą ręcznika papierowego.
Na koniec do szpinaku dodać resztę masła, sok z cytryny , lekko posolić.
Szpinak przełożyć do ryżu i wymieszać.
W misce rozrobić jajka ze śmietaną, dodać sery, sól i pieprz i wymieszać.
Mieszankę dodać do ryżu ze szpinakiem i całość dobrze wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Do formy przelać masę ryżową, na wierzch wyłożyć pomidorki, lekko je wpychając w masę.
Piec 25 minut, na chwilę wyciągnąć, posypać serem i piec kolejne 10 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/07/zapiekanka-ryzowa-ze-szpinakiem/